Congres GroenLinks steunt missie Kunduz, maar wil geen uitbreiding

Afghaanse rekruteren uit Kunduz staan in de rij om zich te registreren voor politietrainingscursus. Foto Reuters / Thomas Peter

De leden van GroenLinks zijn tegen uitbreiding van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, maar blijven de missie in zijn huidige vorm wel steunen. Dat is de uitkomst van de stemmingen over een aantal moties die vanmiddag op het congres behandeld werden.

Tijdens het congres van GroenLinks in Utrecht sprak een grote meerderheid van de leden zich uit tegen het oprekken van de taken van Nederlandse troepen in Afghanistan. Moties die de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer opriepen om de steun voor de missie in te trekken haalden geen meerderheid.

Het kabinet stuurt volgende week een brief naar de Tweede Kamer met plannen om de politietrainingsmissie in Kunduz uit te breiden. Mogelijk wordt voorgesteld om ook de grenspolitie op te leiden en agenten uit andere provincies te gaan trainen. Partijleider Jolande Sap zei gisteren in de Volkskrant dat GroenLinks niet akkoord gaat met een eventuele uitbreiding van de missie.

Er werden tijdens het congres vandaag vijf moties ingediend over de missie in Afghanistan. Twee daarvan riepen op om de steun aan de missie in te trekken. Deze moties kregen de steun van een derde van de aanwezige leden. De uitslag is een overwinning voor Sap, maar haar manoeuvreerruimte is beperkt, zegt onze politiek redacteur Derk Stokmans, die op het GroenLinks-congres aanwezig is:

“Feitelijk gezien zijn de uitslagen een overwinning voor Sap, want ze behoudt de vrijheid om de huidige missie te blijven steunen. Wel zijn de mogelijkheden om in de toekomst meer in Kunduz te doen zo goed als weg. Het congres gaf heel duidelijk aan geen enkele uitbreiding van de missie te willen.”

Om half vijf spreekt Sap het congres toe en zal ze de kritische leden proberen te overtuigen van het nut van het continueren van de huidige missie.

Leden GroenLinks zien niets in nauwere linkse samenwerking

Uit de uitslag van een andere motie blijkt dat de achterban van GroenLinks niet zit te wachten op nauwere samenwerking met de PvdA en de SP. Een motie die opriep tot linkse samenwerking geen meerderheid.

Vorige maand hielden de PvdA, SP en GroenLinks nog een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen. Tijdens de manifestatie ‘Een Ander Nederland’ spraken fractieleiders Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap af om in de Tweede Kamer een links blok te vormen. De leden van GroenLinks zien dit niet zitten, zo bleek zaterdag: 427 congresgangers stemden tegen het voorstel om meer op te trekken met de PvdA en de SP, 335 stemden voor.