Britse sloper nu zelf uit elkaar getrokken

TCI, wie kent het nog? Menig oud-bankier zal zich verslikken, elke keer als deze zo lieflijk klinkende naam in gezelschap wordt uitgesproken.

The Children’s Investment Fund was dat agressieve hedgefonds uit Londen dat begin 2007 een bom in de Nederlandse financiële sector gooide door in een stellig briefje aan de raad van commissarissen van ABN Amro te eisen dat de bank zich zou opsplitsen en in delen zou verkopen. Dat was de meest efficiënte manier om aandeelhouders van ABN Amro rendement te bieden.

Toenmalig DNB-president Wellink noemde het verzoek aan ABN Amro destijds „een brug te ver”. Topman Groenink verzette zich hevig, maar verloor. ABN Amro wérd in stukken gebroken en verkocht. Voor een recordbedrag van 72 miljard euro.

Aandeelhouders blij, maar het bankenlandschap in Nederland (en in België en in Groot-Brittannië) werd er blijvend door aangetast.

Datzelfde TCI ligt nu zelf aan diggelen. Twee jaar geleden stapte partner Patrick Degorce op om een eigen hedgefonds te starten, Thélème Partners. De voormalige Franse marineofficier hengelde vervolgens zes andere oud-TCI’ers binnen, waaronder de Nederlandse analist Oscar Hattink.

TCI-baas Chris Hohn nam geen genoegen met het vertrek van de Hollander. De rechtszaak die volgde gaf, via de Financial Times, een inkijkje hoe de hazen in de City zijn blijven lopen. Hattink verdiende volgens het dossier in 2010 een bonus van 5 miljoen dollar. Dat was een hersteljaar op de beurs, met mager rendement. Oscar Hattink is 33 jaar oud.

    • Philip de Witt Wijnen