Britse regering wil genie Alan Turing geen eerherstel geven

Nee. De Britse regering is niet van plan gehoor te geven aan de oproep tot eerherstel van Alan Turing. Ook niet nu informatici en wiskundigen uit de hele wereld die oproep, een eeuw nadat Turing werd geboren, steunen via een e-petitie (http://nrch.nl/6f2). Zo neemt de Britse regering hetzelfde standpunt in als de vorige regering een jaar geleden, toen óók zo’n oproep werd gedaan.

Alan Turing (1912-1954) was briljant. Op zijn 24ste, nog voor de Tweede Wereldoorlog, legde hij met een conceptueel artikel de basis voor de informatica. Na de oorlog maakte Turing het eerste detailontwerp van een computer met een geheugen. Hij bedacht de Turingtest die kan aantonen of een computer ‘intelligent’ is en niet ‘dom’ instructies afloopt. En tussendoor bekortte hij WO II doordat hij vanaf Bletchley Park de gecodeerde berichten van de Duitse strijdkrachten ontcijferde.

In 1954 pleegde Turing zelfmoord, twee jaar nadat hij wegens een homorelatie was vervolgd en veroordeeld. Hij mocht gevangenschap inruilen tegen chemische castratie met oestrogeeninjecties. Hij vergiftigde uiteindelijk zichzelf. Extra wrang was dat toen niemand wist van zijn werk tijdens WO II – zelfs zijn naaste collega’s aan de universiteit niet. De informatie daarover was geheim.

Horrifying” en “utterly unfair” noemde toenmalig premier Gordon Brown vorig jaar de behandeling die Turing ten deel was gevallen. Maar verder dan dat wilde Brown niet gaan. En ook de huidige regering is dat niet van plan. Het nietig verklaren van de veroordeling is niet aan de orde, zei minister van justitie Lord McNally: “Alan Turing werd veroordeeld voor wat destijds een strafbaar feit was. Hij kon weten dat hij de wet overtrad en vervolgd kon worden.”

“Heel teleurstellend”, noemt wiskundige Barry Cooper dat in de Britse krant The Guardian. Hij organiseert het eeuwfeest van Turing. “Het zou een welkom precedent scheppen voor al die minder beroemde mensen die ook zo schandelijk behandeld werden.”

    • Margriet van der Heijden