Britse politie arresteert journalisten The Sun wegens omkoping

De laatste editie van de Britse schandaalkrant News of the World, die naar aanleiding van het omkoopschandaal werd opgedoekt. Foto Reuters / Paul Hackett

De Britse politie heeft acht mensen opgepakt in verband met een onderzoek naar het omkopen van politieagenten en andere overheidsfunctionarissen door de Britse media. Onder de gearresteerden zijn vijf medewerkers van boulevardkrant The Sun.

Naast het vijftal journalisten werden ook een politieagent, een vrouwelijke medewerker van het Britse ministerie van defensie en een 36-jarige militair opgepakt, zo meldt persbureau AP vanmiddag. Volgens de politie werden de acht verdachten opgepakt nadat het management van News Corp., het mediaconcern van Rupert Murdoch, informatie had verstrekt aan rechercheurs. News Corp. zei in een verklaring dat de politie de woningen van de vijf medewerkers van The Sun heeft doorzocht en dat er invallen zijn gedaan bij de kantoren van News Corp. in Londen.

Volgens televisiezender SkyNews zijn plaatsvervangend hoofdredacteur Geoff Webster, verslaggever John Kay, beeldredacteur John Edwards, chef buitenland Nick Parker en verslaggever John Sturgis opgepakt. News Corp. weigerde dit te bevestigen.

Tot nu toe 24 arrestaties, maar nog geen formele aanklachten

Het onderzoek naar het omkoopschandaal richt zich op overheidsfunctionarissen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen en de journalisten die de steekpenningen betaalden. Het onderzoek maakt deel uit van een reeks politieonderzoeken die werden opgestart nadat aan het licht was gekomen dat boulevardkrant News of the World op grote schaal mensen afluisterde.

Tot dusver zijn in verband met het omkoopschandaal 24 mensen opgepakt. Er is echter nog niemand formeel aangeklaagd. Het politieonderzoek richtte zich in eerste instantie alleen op het omkopen van agenten, maar inmiddels wordt ook gekeken naar andere overheidsfunctionarissen.

    • Pim van den Dool