Bewind Malediven verliest steun VS

De nieuwe president van de Malediven, Mohamed Waheed Hassan die dinsdag verrassend de macht greep op de archipel in de Indische Oceaan, kreeg vrijdag een forse tegenvaller te verduren. De Verenigde Staten zeiden hun erkenning van de nieuwe regering voorlopig in te trekken. Daarmee kwamen ze tegemoet aan kritiek van de afgezette president Mohamed Nasheed die er donderdag zijn irritatie over had uitgesproken dat de Amerikanen zich zo snel leenden voor samenwerking met de nieuwe machthebber, die vermoedelijk met hulp van het leger opereerde.

Hassan zei voorlopig geen nieuwe verkiezingen te zullen organiseren . Volgens hem zijn de omstandigheden daarvoor ongeschikt. In een interview met de BBC beschuldigde hij zijn voorganger ervan als een dictator te hebben geopereerd.

Nasheed, die heeft gezegd het slachtoffer te zijn van een militaire staatsgreep, riep Hassan de afgelopen dagen op meteen weer af te treden. Vervolgens zouden er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Duizenden aanhangers gingen vrijdag weer de straat op om voor Nasheed te demonstreren. Deze woonde zelf het vrijdaggebed in een moskee in Male bij, niet gehinderd door de politie, ook al had een rechtbank daags tevoren een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Intussen doet een hoge VN-functionaris, Oscar Fernandez-Taranco, pogingen te bemiddelen tussen beide kampen. (AP, BBC)