Beurre blanc als slasaus en witte bonen met boter

Beurre blanc wordt meestal als een saus bij vis gegeven. Hier wordt hij als slasaus gebruikt. Beurre blanc is toch al nooit zo erg heet en dat is precies goed voor de sla. Meestal wordt de ingekookte wijn gezeefd, maar over de sla zijn die zachte wat zure sjalotjes juist lekker. voorgerecht voor 4 personen

Beurre blanc wordt meestal als een saus bij vis gegeven. Hier wordt hij als slasaus gebruikt. Beurre blanc is toch al nooit zo erg heet en dat is precies goed voor de sla. Meestal wordt de ingekookte wijn gezeefd, maar over de sla zijn die zachte wat zure sjalotjes juist lekker.

voorgerecht voor 4 personen

1 krop (frisee)sla,1 sjalotje, 1 el witte wijnazijn, 1,5 dl witte wijn, 100 g koude boter in blokjes, ½ makreel, 1 ons ontbijtspek in blokjes, flink wat fijngeknipte bieslook

Was en droog de sla, scheur hem in stukjes en zet hem in de ijskast. Doe het spek, eventueel met een heel klein beetje boter, in een koekenpannetje en laat het op laag vuur uitsmelten en krokant worden.

Maak nu de saus. Hak het sjalotje fijn en doe dat met de azijn en de wijn in een steelpannetje. Kook in tot er nog ongeveer drie eetlepels vocht over zijn. Laat het pannetje een beetje afkoelen en leg een plaatje op het gas. Sla één voor één de klontjes boter door de warme wijn, zodat er een dikke romige saus ontstaat. Als de saus te heet wordt smelt de boter en bindt niet, zet daarom de pan niet direct op het gas, tenzij u een heel laag brandend pitje heeft.

Houdt de saus warm of lauw (in een thermoskannetje of op een plaatje) terwijl u de sla op een schaal of op borden schikt, er stukjes makreel op legt en de krokante spekjes en de gehakte bieslook eroverheen strooit. Schenk tot slot de lauwwarme beurre blanc over de sla en eet hem meteen.

Witte bonen met boter

Zo zijn witte bonen echt goddelijk lekker. Het is wel zaak ze eerst zelf te weken en te koken!

Theefilterzakjes (die bij het bereiden van bouillon, marmelade, pekels enz. zeer handig zijn) zijn te koop bij thee- en koffiewinkels en bij sommige goedgesorteerde supermarkten

voor 4 personen

1 pond witte bonen of flageolets (of half om half), ½ winterwortel in stukjes, 150 g ontbijtspek in blokjes, 1 ui met een kruidnagel, 2 tenen knoflook, paar takjes tijm, laurierblad, paar takjes peterselie, 6 peperkorrels (het handigst allemaal bij elkaar in een los theefilterzakje), 120 g (gezouten) boter, peterselie

Zet de bonen een nacht in de week in koud water. Giet ze af.

Stoof de winterwortel zachtjes in 20 g boter. Doe de knoflook, het ontbijtspek, de ui en de kruiden erbij, giet er 1,5 liter water bij en breng het geheel aan de kook. Schuim het kookvocht af, laat het zachtjes koken en doe de bonen erbij. Kook ze op laag vuur zoetjes (anders gaan de bonen stuk) tot ze gaar zijn. Doe er vlak voor het einde van de kooktijd zout bij.

Giet de bonen af en vang een kopje van het kookwater op.

Laat de bonen niet uitlekken maar doe ze meteen terug in de pan. Leg er de boter in klontjes op, voeg 4 eetlepels van het kookvocht toe en schud de pan voorzichtig tot er een lichtgebonden saus ontstaat. Maal er peper over en bestrooi met gehakte peterselie.

    • Marjoleine de Vos