Beleg in gezondheid, niet in ziekte

‘Ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren”, kopte deze krant woensdag. Minister Schippers van Volksgezondheid wil ziekenhuizen toestaan winst uit te keren aan derden, zoals bedrijven dividend betalen aan hun aandeelhouders. Zo hoopt zij particuliere investeerders te interesseren in de sector. Ziekenhuizen worden dan minder afhankelijk van belastinggeld, wat de stijgende zorgkosten drukt. Bovendien helpen de investeerders de hospitalen met innoveren en ondernemen, zodat de zorg efficiënter en beter wordt.

Schippers’ initiatief is interessant omdat de zorg wereldwijd zowel een van de meest problematische als veelbelovende sectoren is. ,,Wij zien twee trends”, zegt Martin Jochum, manager van het SAM Sustainable Healthy Living Fund. ,,Exploderende zorgkosten, en veranderend consumentengedrag. Over de hele wereld eten en drinken mensen meer en bewegen ze minder. Onze calorie-inname is de laatste twintig jaar met 30 procent gestegen.” De bevolking groeit in omvang en welstand in de opkomende landen en vergrijst in het rijke Westen; beide factoren zullen de vraag naar zorg doen toenemen. Tegelijkertijd lopen de kosten van de hoofdzakelijk publiek gefinancierde zorg in de VS en Europa al jaren uit de hand. De sector is sterk zoekende. Dat schept kansen voor innovatieve bedrijven, en dus voor beleggers. Ook voor particulieren?

Een rondje op fondsenvergelijker Morningstar levert enkele tientallen beleggingsfondsen op met het woord ‘health’ in hun naam, van grote aanbieders als Fidelity, BlackRock, BNP Paribas en ING. De rendementen zien er goed uit: jaarlijks 7 tot 14 procent gedurende de laatste drie jaar. Maar de meeste fondsen beleggen in een rijtje farmaceutische usual suspects als Merck, Roche en Novartis. Dure merkmedicijnen zijn onderdeel van het probleem, niet de oplossing. SAM, een Zwitserse pionier in duurzaam beleggen en een volle dochter van Robeco, wil investeren in gezondheid, niet in ziekte. Jochum: ,,Wij zien onszelf helemaal niet als een zorgbelegger. Wij zijn een themafonds.”

Zo ziet SAM groei bij producenten van gezond voedsel – van alternatieven voor de suikerbommen van Coca-Cola tot biologische producten. Het SAM-fonds belegt bijvoorbeeld in PureCircle, een Brits bedrijf dat Stevia maakt, een natuurlijke, zeer calorie-arme suikervervanger die wordt gewonnen uit honingkruid. Aan de kostenkant investeert SAM in Mylan en Teva, makers van goedkope patentloze medicijnen. Hun afzet groeit als kool. In de VS zijn ze inmiddels goed voor 72 procent van de recepten die doktoren uitschrijven.

Leuk detail is dat SAM’s investeringen in gezonder leven aardig renderen: jaarlijks 19 procent over de laatste drie jaar. Over 2011 was dat min 7,3 procent. ,,Momenteel is ons fonds helaas niet het snoepje van de week. Maar over de langere termijn behoort het tot de beste presteerders.”

    • Joost Ramaer