Aerts wint op Veluwemeer

De schaatsers Ruud Aerts en Foske Tamar van der Wal zijn vrijdag winnaars geworden van de klassieke schaatsmarathon op het Veluwemeer.

De klassieker, over honderd kilometer, werd gereden op een parcours tussen Kampen en Harderwijk. De 32-jarige Brabander Aerts, rijdend voor de Wadro-ploeg van Henk Angenent, was tot tranen geroerd nadat hij Jan Maarten Heideman (tweede) en Ingmar Berga (derde) had verslagen. Het betekende zijn eerste zege in een klassieker op natuurijs. Aerts volgt Geert-Jan van der Wal op die in 2010 de laatste winnaar was op het Veluwemeer.

Bij de vrouwen won Foske Tamar van der Wal haar derde klassieker in vier dagen tijd. Ze was Mariska Huisman en Erna Last-Kijk in de Vegte te snel af.

Dinsdag had Van der Wal al de Ronde van Duurswold gewonnen, donderdag was ze de beste in de Ronde van Skarsterlân. Alleen op het NK op natuurijs, woensdag in Emmen, kon ze niet vlammen. Daar won Yvonne Spigt de titel.