22 jaar na zijn vrijlating wil Zuid-Afrika gaan betalen met Mandela

Misschien dat deze jeugdige afbeelding van Mandela goed zou staan op een geldbiljet? Foto Screenshot Youtube / VandaagVoorheen

Wie ergens in Zuid-Afrika wil betalen, zal dat binnenkort doen met papiergeld waarop de afbeelding van Nelson Mandela staat. Zuid-Afrika is van plan zijn nieuwe biljetten van tien, twintig, vijftig, honderd en tweehonderd Rand met de afbeelding van zijn bekendste vrijheidsstrijder en eerste donkere president te versieren.

Dat heeft de huidige president Jacob Zuma vandaag bekendgemaakt. Het is vandaag precies 22 jaar geleden dat Mandela werd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat daar maar liefst 27 jaar, van 1963 tot 1990, vanwege zijn verzet tegen het racistische systeem van apartheid in zijn land.

Mandela werd een icoon van het verzet tegen apartheid door zijn rol als voorzitter van de jongerenafdeling van het ANC in de jaren veertig en vijftig. Ook zette hij de gewapende vleugel Umkhonto we Sizwe op van het daarvoor uitsluitend pacifistische ANC.

Gelijkheid een ideaal waarvoor Mandela bereid was te sterven

Mandela’s roem was compleet na zijn pleidooi voor de rechtbank in Pretoria in 1964, toen hij terechtstond voor zijn verzet tegen de toenmalige apartheidswetten. Tegen hem was de doodstraf geëist.

Mandela stelde in zijn pleidooi dat gelijkheid een ideaal was waarvoor hij leefde en dat hij hoopte te verwezenlijken. Maar dat het ook een ideaal was waarvoor hij, indien nodig, bereid was te sterven. Hij vroeg de rechter dan ook niet om de eis (de doodstraf) om te zetten in levenslang. Het was iets wat de rechtbank overigens uit eigen beweging wel deed.

Een deel van het beroemde pleidooi van Mandela:

Icoon van vergevingsgezindheid

Mandela groeide na zijn gevangenschap ook uit tot een icoon van vergevingsgezindheid, door zijn verscheurde land als ANC-onderhandelaar tussen 1990 en 1994 bij elkaar te houden en als president in de vijf jaar daarop te leiden. Het leverde hem de Nobelprijs voor de Vrede op.

President Zuma zei vandaag over de beslissing Mandela op de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten af te beelden:

"Met dit nederige gebaar uiten we als Zuid-Afrikaanse bevolking onze diepe dank voor een leven dat in dienst stond van de bevolking van dit land en in dienst stond van de mensheid wereldwijd.”

Zuma zei dat de vrijlating van de inmiddels 93-jarige Mandela het begin markeerde van "een nieuw tijdperk van hoop voor ons land en voor de wereld."

Wanneer de biljetten precies in omloop komen is nog niet bekendgemaakt.

11 februari 1990, de dag dat Mandela eindelijk de gevangenis uit wandelde:

    • Niels Posthumus