Zambia in finale Afrika Cup tegen Ivoorkust

De finale van het Afrikaanse landentoernooi is morgen.

Rotterdam. De finale van de Afrika Cup, morgen in de Gabonese hoofdstad Libreville, gaat tussen Zambia en Ivoorkust. Zambia bereikte voor de derde keer de eindstrijd van dit toernooi door Ghana met 1-0 te verslaan, terwijl Ivoorkust met 1-0 Mali versloeg. Ook voor Ivoorkust is het de derde keer dat het in de finale staat.

Zambia stond in 1974 en 1994 ook in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. In 1974 was Zaïre na verlenging te sterk. Twintig jaar later bereikte een piepjonge Zambiaanse ploeg de eindstrijd, nadat een jaar eerder vrijwel het hele nationale team bij een vliegtuigcrash voor de kust van de Gabonese hoofdstad Libreville was omgekomen. Nigeria was in de finale te sterk voor de onervaren ploeg.

Ivoorkust, titelfavoriet met topspelers als Didier Drogba (Chelsea) en oud-Feyenoorder Salomon Kalou (eveneens Chelsea) bereikte woensdagavond de finale van de Afrika Cup door een treffer van Gervinho. De aanvaller van Arsenal scoorde na een snel uitgevoerde counter.

Ivoorkust won de Afrika Cup in 1992. Het sterke voetballand speelt morgen zijn derde finale. In 2006 verloor Ivoorkust in de eindstrijd van Egypte.

Op de 28ste editie van de Afrika Cup ontbreken niet alleen titelverdediger Egypte, ook gerenommeerde voetbalnaties als Kameroen, Nigeria, Algerije en Zuid-Afrika wisten zich niet te kwalificeren. NRC