In beeld

Winnende platen World Press Photo van jaar 2011

De Spaanse fotograaf Samuel Aranda heeft vandaag de World Press Photo 2011 gewonnen met een foto van een vrouw in boerka. De vrouw op de foto heeft een gewond familielid in de armen. De foto werd genomen tijdens de onlusten in Jemen, op 15 oktober 2011 in hoofdstad Sanaa. De wedstrijd en tentoonstelling hebben ook een Nederlands tintje. Vijf fotografen uit Nederland vielen in de prijzen. Een foto van een Afghaanse politierekruut in Kunduz van Ton Koene werd bekroond met de tweede prijs in de categorie Portret Stories. Rob Hornstra won in de categorie Arts and Entertainment de eerste prijs met The Sochi Project: Sochi Singers. Ook Ilvy Njiokiktjien, Paolo Woods en Pavel Prokopchik vielen voor Nederland in de prijzen. De tentoonstelling, met wat volgens de World Press Photo de beste persfoto's van het afgelopen jaar zijn, is van 20 april tot 17 juni te zien in De Oude Kerk in Amsterdam.
World Press Photo of the Year 2011. Gesluierde vrouw in Jemen houdt een gewond familielid in haar armen tijdens het protest tegen president Saleh.
Samuel Aranda / The New York Times
Tweede in categorie 'Arts en Entertainment Singles'. Model poseert in een kleermakerswinkel in het centrum van Dakar tijdens de negende editie van de Dakar Fashion Week.
Vincent Boisot / Riva Press / Le Figaro Magazine
Eerste in categorie 'Contemporary Issues Singles'. Maria, een aan drugs verslaafde prostituee, poseert tussen twee klanten door in de kamer die zij huurt in Kryvyi Rig in de Oekraïne.
Brent Stirton / Getty Images / Kiev Independent
Eerste in categorie 'Contemporary Issues Stories'.Tahani (in het roze) poseert in Jemen met haar klasgenootje Ghada. Beiden zijn kinderbruiden. Hun mannen staan naast hen. Tahani trouwde haar man Majed toen zij zes was en hij 25. Bijna de helft van de vrouwen in Jemen trouwt als kind.
Stephanie Sinclair / VII Photo Agency / National Geographic Magazine
Eerste in categorie 'General News Singles'. Schreeuwende betogers op het Tahrir-plein in Kairo na de toespraak van toenmalig president Mubarak die zei dat hij niet af ging treden.
Alex Majoli / Magnum Photos / Newsweek
Eerste in categorie 'Daily Life Singles'. Een portret van de grondlegger van de Noord-Koreaanse staat, Kim Il-sung, siert de muur van een woonblok in hoofdstad Pyongyang.
Damir Sagolj / Reuters
Eerste in categorie 'Daily Life Stories'. De Argentijn Marcos leidt zijn demente vrouw Monica naar hun woonkamer in Buenos Aires. Hij verzorgt haar sinds de ziekte van Alzheimer bij haar is vastgesteld.
Alejandro Kirchuk
Eerste in categorie 'News Stories'. Een ijsbeer klimt over de rotsen boven de oceaan bij Ostrova Oranskie in noordelijk Nova Zembla die zich probeert te voeden met eieren van zeevogels. Door het smeltende ijs lukt het hem niet meer genoeg zeehonden te vangen, zijn normale voedsel.
Jenny E. Ross
Tweede in categorie 'General News Stories'. De aardbeving in Japan met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter zorgde voor een tsunami met golven van 38 meter hoog. Met een enorme ravage tot gevolg.
Paolo Pellegrin / Magnum Photos / Zeit Magazine
Eerste in categorie 'Arts en Entertainment Stories'. Marika Bajur zingt 'Kuriu' in het restaurant Eurasia, in de Zuid-Russische toeristenstad Sochi. Alle restaurants huren er zangers in om Russische chansons en andere liederen te zingen voor hun gasten.
Rob Hornstra / The Sochi Project: Sochi Singers
Eerste in categorie 'Nature Stories'. Een vrouwelijke neushoorn in Zuid-Afrika overleefde het afzagen van haar hoorn door stropers. Ivoor van de neushoorn is momenteel meer geld waard dan goud. Alleen in Zuid-Afrika werden 400 neushoorn in 2011 door stropers gedood.
Brent Stirton / Getty Images / National Geographic Magazine
Eerste in categorie 'News Stories'. Chieko Matsukawa toont een schooldiploma van haar dochter dat ze heeft gevonden tussen de resten van haar huis in het Japanse Higashimatsushima na de aardbeving en tsunami.
Yasuyoshi Chiba / AFP
Eerste in categorie 'Portraits Singles'. Portret van de in Iran geboren Deense actrice Mellica Mehraban. Ze debuteerde in 2011 in Iran met de hoofdrol in de film 'Fox hunting'.
Laerke Posselt
Tweede in categorie 'Portraits Stories'. Portret van een Afghaanse politieman in opleiding op een Duits trainingscentrum in Kunduz.
Ton Koene
Eerste in categorie 'Spot News'. Libische rebellen ontvluchten Ras Lanuf op 11 maart 2011, nadat zij weken gevochten hebben tegen de troepen van Gadaffi. Op dit moment herwint deze dictator het terrein, maar later dat jaar zal hij alsnog vallen.
Yuri Kozyrev / Noor Images / Time
Tweede in categorie 'News Stories'. Om de kogels van schutter Anders Breivik te ontvluchten probeerden veel jongeren op het eiland Utoya het water in te vluchten. Breivik doodde 69 mensen op het eiland bij Oslo op 22 juli vorig jaar.
Niclas Hammerström / Aftonbladet
Tweede in categorie 'Sports Singles'. Rugby in de hevige regen: Old Belvedere tegen Blackrock in Dublin, Ierland.
Ray McManus / Sportsfile
Tweede in categorie 'News Singles'. Arrestaties in de wijk Harlem in New York tijdens een demonstratie tegen het politie-optreden in de wijk en inkomensongelijkheid.
Tomasz Lazar
Tweede in de categorie 'Sports Stories'. Schoonspringers oefenen tijden het veertiende FINA Wereldkampioenschap in het Oriental Sports Center in Shanghai, China op 17 juli 2011.
Adam Pretty / Getty Images