Windmolens bij Urk mogen wel

Rotterdam. Alle bezwaren tegen een windmolenpark in de Noordoostpolder zijn ongegrond verklaard door de Raad van State. Tegen het besluit is geen hoger beroep mogelijk. De bouw van het grootste windmolenpark, met 86 windturbines het grootste van Nederland, mag daarmee beginnen. De eerste werkzaamheden beginnen in mei, zegt voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder Janneke Wijnia-Lemstra. In 2015 moet het park klaar zijn. Tegen de plaatsing van de windmolens wordt al jarenlang verzet gevoerd. Urkers vrezen dat de molens het dorpsgezicht en de cultuurhistorische waarde aantasten. Er komen 26 windmolens op de Noordermeerdijk, 52 op de Westermeerdijk en acht op de Zuidermeerdijk. Ze leveren samen 450 megawatt, waarmee vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit moeten worden voorzien. (Novum)