Wethouders Apeldoorn weg om rel grondbedrijf

Alle wethouders van Apeldoorn hebben gisteravond hun ontslag ingediend. Zij treden af vanwege de fouten die zijn gemaakt met het gemeentelijk grondbedrijf. PvdA-wethouder Fokko Spoelstra maakte hun vertrek bekend tijdens een raadsvergadering.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad onjuist en onvolledig geïnformeerd over de tekorten op de grondexploitatie, concludeerde onlangs een enquêtecommissie, ingesteld door de raad. Ambtenaren waarschuwden in 2006 al voor onrealistische bouwplannen en te rooskleurige financiële resultaten, maar B en W deden hier niets mee, aldus de commissie.

Het grondbedrijf moet voor 100 à 200 miljoen euro worden afgewaardeerd. Apeldoorn (155.000 inwoners) staat inmiddels onder preventief toezicht van de provincie Gelderland. Wijzigingen op de begroting vereisen vooraf toestemming van de provincie. Forse bezuinigingen op de stadsuitgaven lijken onvermijdelijk.

Spoelstra in een verklaring: „Het college heeft fouten gemaakt. We staan er niet alleen slecht vóór maar ook óp. De gemeenteraad houdt ons verantwoordelijk. En dat beschouwen wij als een niet mis te verstaan signaal.” De gemeenteraad vindt dat er een „nieuwe start’’ moet worden gemaakt, met een „nieuwe cultuur en nieuwe mensen”.

Behalve Spoelstra vertrekken Na- than Stukker (CDA), Olaf Prinsen (D66), Paul Blokhuis (ChristenUnie) en Hans Wegman (CDA). Stukker vervangt Wegman die al enige tijd ziek is. De wethouders blijven op verzoek van de raad nog een maand aan.

Wethouder Rob Metz (VVD) stapte enkele weken geleden op, een paar dagen na het verschijnen van het rapport. Hij was sinds 2003 wethouder en tot 2010 verantwoordelijk voor de grondportefeuille.

In 2006 stapten ook alle wethouders in Apeldoorn al op, toen naar aanleiding van een slepend conflict met handelsonderneming Reesink.