Onrust in Griekenland - Athene staakt, staatssecretaris stapt op

Een brandbom ontploft nabij de Griekse oproerpolitie, die slaags is geraakt met betogers in Athene. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

In de Griekse hoofdstad Athene zijn betogers wederom slaags geraakt met de politie. Vandaag staakt het land 48 uur lang als protest tegen de aanhoudende onzekerheid over de bezuinigingsmaatregelen. Ook in de regering is het mis: er is weer een staatssecretaris opgestapt, meldt persbureau AP.

De Griekse politie spoot met traangas om de betogers, die met brandbommen en stenen gooiden, uit elkaar te drijven. Er zijn nog geen berichten van arrestaties of gewonden.

De staking is het gevolg van de onzekere positie waarin Griekenland verkeert, nadat de zeventien landen uit de eurozone gisteren besloten dat er nog teveel onzekerheden zijn om noodsteun te geven.

Volgens de politie zijn ruim 7.000 mensen bij elkaar gekomen voor een vreedzame mars, die vervolgens uit de hand liep. De Griekse politie meldt ook dat een ander protest, van ruim 10.000 leden van de communistische vakbond, is zonder incidenten verlopen.

Griekse staatssecretaris stapt op

De Griekse staatssecretaris van Landbouw, Asterios Roundoulis, is vandaag vanwege de nieuwe aangekondigde bezuinigingsmaatregelen en hervormingen opgestapt. Het is de tweede staatssecretaris die opstapt. Gisteren stapte de socialistische staatssecretaris Yiannis Koutsoukos ook al op, om dezelfde redenen.

Kleinste partij coalitie tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen

George Karatzaferis, de leider van de rechtse LAOS-partij die onderdeel uitmaakt van de coalitie in Griekenland, heeft vanmiddag bekend gemaakt dat hij tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen zal stemmen, meldt persbureau AP. Het voorstel, waarin de regering nieuwe bezuinigingen van 3,3 miljard extra aan bezuinigingen en hervormingen moet goedkeuren, wordt aanstaande zondag verwacht. Als de andere twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, wel voor het voorstel stemmen, zal het voorstel mogelijk alsnog worden aangenomen. Volgens Karatzaferis is het niet zijn bedoeling uit de regering te stappen.

Ondanks bezuinigingsakkoord toch nog twijfels

Gisteren bereikte Griekenland een bezuinigingsakkoord met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor nieuwe miljardensteun. Niet lang nadat dit bekend werd, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat. Als drijvende kracht achter de eurozone heeft Duitsland veel macht in de besluitvorming rond de bestrijding van de schuldencrisis. Minister van Financiën Jan Kees De Jager vindt ook dat er eerst gecontroleerd moet worden of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor het ontvangen van noodsteun, zo zei hij bij de top in Brussel. De voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker zei hetzelfde voor aanvang van de top, er zouden nog “te veel onzekerheden” zijn om akkoord te gaan met het plan.

Drie dagen geleden ook al staking

Onder de Griekse bevolking heerst al maanden grote onvrede over de toekomst van het land. Afgelopen dinsdag kondigden de twee grootste vakbonden van Griekenland ook al een staking af, die duurde een hele dag. Op die dag raakten betogers ook al slaags met de politie bij het Griekse parlement in Athene. Dinsdag vond overleg plaats tussen de partijleiders van de Griekse oppositie en premier Papademos over een mogelijke overeenkomst om de aanhoudende crisis in het land te bedwingen.