VVV wisselt van uittenue na 18 nederlagen

Na slechte reeks speelt VVV-Venlo niet meer in zwart tenue.

Maastricht. VVV, hekkensluiter in de eredivisie, hoopt degradatie te ontlopen door de rest van het seizoen in een nieuw uittenue te spelen. De Venlose club heeft een dubieus record: achttien uitwedstrijden op rij gingen verloren. Ze werden allemaal gespeeld in het zwart.

Soms ging VVV maar net ten onder. Vaak zonder ook maar kans te hebben gemaakt op een gelijkspel. Het doelsaldo van de uitduels is veelzeggend: 10 voor, 55 tegen.

VVV-voorzitter Hai Berden zag onlangs een discussie bij het tv-programma Voetbal International over een mogelijk zwart uittenue van het Nederlands elftal. „Daar waren deskundigen in de uitzending op tegen. Toen realiseerde ik me dat onze club in het zwart nog geen enkele punt heeft gehaald.” De afbeeldingen van de tenues die het Nederlands elftal waarschijnlijk op het komende EK draagt, lekten deze week uit. Het uittenue is bijna helemaal zwart.

Berden realiseert zich dat een nieuw tenue riekt naar bijgeloof. „Maar voetbal is voor 90 procent emotie. Alles waar spelers een goed gevoel bij hebben kan helpen om de zo nodige punten te pakken.” De kleur van het nieuwe uittenue is nog niet bekend. Er werd bij aanvang van vorig seizoen voor zwart gekozen, omdat het ook de kleur is van de broeken bij thuiswedstrijden.

Sinds de zomer van 2010 behaalde VVV in uitduels vier punten: een 4-1 uitzege in Tilburg bij het intussen gedegradeerde Willem II en een 2-2 gelijkspel in Almelo tegen Heracles. Beide duels vonden eind 2010 plaats en beide keren speelde VVV niet in het zwart, maar in het geel.

Maar het gele (thuis)shirt is evenmin garantie voor succes. Zaterdag droegen de VVV’ers in Rotterdam geen zwart en verloren ze met 3-1 bij Excelsior. NRC