Vrijgeleide na diefstal kunstsubsidie

Clemens K., de man die bij verstek is veroordeeld wegens grootscheepse verduistering van subsidiegeld van het fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, mag waarschijnlijk naar Nederland komen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Het Openbaar Ministerie wil hem een vrijgeleide geven, zodat hij kan worden gehoord in het hoger beroep dat hij heeft aangespannen tegen zijn veroordeling.

Voor zover bekend verblijft K. in Thailand. Hij werd in november 2010 bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens verduistering van 15,5 miljoen euro van het Fonds BKVB. Bij dat fonds was hij werkzaam als hoofd financiën.

Het OM heeft „de intentie” om hem een vrijgeleide te geven, bevestigt een woordvoerder. „We zijn nog in onderhandeling over de voorwaarden.”

De advocaat van K., Geertjan van Oosten, zegt dat zijn cliënt ook een verklaring zou willen afleggen in de zaak van medeverdachten. „Die zaak moet nog voor de rechter komen.” Wanneer K. naar Nederland zou komen, is nog onduidelijk, zegt Van Oosten. „Maar als ik het wel zou weten, zou het niet verstandig zijn om er iets over te zeggen, want mijn cliënt heeft in Nederland nogal wat vijanden.”

Het Fonds BKVB, een van de twee voorgangers van het Mondriaan Fonds, beheerde zo’n 22 miljoen euro aan subsidiegeld. Dat was onder meer bedoeld voor de ondersteuning van kunstenaars. K. sluisde in 2009 meer dan tweederde van het budget door naar bankrekeningen van handlangers. De verduistering kwam aan het licht doordat zijn handlangers een groot bedrag wilden opnemen bij een Oostenrijkse bank. Toen het fonds BKVB ontdekte dat het voormalige hoofd financiën erachter zat, was hij al gevlucht, met zijn vrouw, kinderen en een vriendin. Een van zijn medeverdachten werd later vermoord aangetroffen in een bos in België.