Veel slapers stoken gewoon door

Rotterdam. Bij ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat ’s nachts niet lager. Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerd onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht en de universiteit Berkeley in Californië onder ruim 1.700 huishoudens.

Door ’s nachts de thermostaat wel lager te draaien, kan de gasrekening met gemiddeld 11 procent omlaag. Omdat uit het onderzoek ook blijkt dat 43 procent niet bewust is van het maandelijkse gasverbruik, pleiten de onderzoekers voor de invoering van een slimme thermostaat.

Zo’n slimme thermostaat zorgt er met bewegingssensoren en efficiënte verwarmingsprogramma’s voor dat het energieverbruik wordt teruggebracht. De Nederlandse woningmarkt is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de jaarlijkse uitstoot aan CO2. (Novum)