Uitgelicht

Film

Muppet Treasure Island (Brian Henson, 1996, VS). Gezellige Muppet-adaptatie van R.L. Stevensons piratenklassieker. Met Kermit als kapitein Smollett en Miss Piggy als Benjamina Gunn.Comedy Central, 19.00-20.50u.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. (Larry Charles, 2006, VS). Komiek Sacha Baron Cohen zette heel Kazachstan te kijk met zijn komedie waarin een verslaggever uit dat land, gespeeld door Baron Cohen zelf, door Amerika reist om er reportages te maken. Kazachstan tekende protest aan omdat het werd geportretteerd als seksistisch, racistisch en antisemitisch. Doelwit van Baron Cohens spot waren echter vooral de gewone Amerikanen, maar die hadden dat niet helemaal door. RTL 5, 20.30-22.10u.

Get Smart (Peter Segal, 2008, VS). Parodie op de spionagefilm, naar de gelijknamige televisieserie uit de jaren zestig over de onhandige geheim agent Maxwell Smart, hier gespeeld door Steve Carell. Samen met Anne Hathaway neemt hij het op tegen de Russen. Ook met Alan Arkin, Terence Stamp, James Caan.SBS 6, 20.30-22.45u.

Simpatico (Matthew Warchus, 1999, GB/F/VS). Verdienstelijke verfilming van wat melancholiek verhaal over vriendschap, schuld en verraad. Het leven van met Sharon Stone getrouwde miljonair Jeff Bridges raakt ontregeld wanneer zijn verlopen jeugdvriend Nick Nolte dreigt hun vroegere oplichterspraktijken aan de grote klok te hangen. RTL8, 20.30-22.40u.

Muppets From Space (Tim Hill, 1999, VS). De zesde Muppetfilm is een sciencefictionparodie vol verwijzingen naar klassieke films uit het genre, waaronder Star Wars, E.T. en Men in Black. Gonzo beseft dat hij een alien is en wacht op de komst van soortgenoten.Comedy Central, 20.50-22.25u.

Thank You for Smoking (Jason Reitman, 2005, VS). Anti- en pro-tabakfilm ineen die draait om de gewetenloze spindoctor Nick Naylor (Aaron Eckhart) die alles aan de man brengt wat verkocht kan worden: drank, wapens, politici en vooral heel veel sigaretten. Als hij in een talkshow naast een 15-jarig kankerpatiëntje zit, beweert hij met droge ogen dat het in ons aller belang is om de jongen ‘alive and smoking’ te houden. Geslaagde satire van de regisseur van Juno. Canvas, 22.35-00.10u.

The hit (Stephen Frears, 1984, GB). Ex-gangster Willie Parker (Terence Stamp) is na het verraden van zijn maten naar Spanje gevlucht. Tien jaar later komen twee huurmoordenaars hem alsnog oppikken om hem naar Parijs te brengen, waar hij zijn verdiende loon zal krijgen. Maar Parijs blijkt verder weg dan voorzien.Eén, 23.30-01.05u.

Rescue Dawn (Werner Herzog, 2006, VS). Herzog toont in gedramatiseerde vorm de lotgevallen van oorlogsvlieger Dieter Dengler. Film is het sobere verslag van een gevangenschap in de Vietnam-oorlog en een bijna nog akeliger ontsnapping door de jungle. Met indrukwekkende Christian Bale. BBC 1, 00.30-02.30u.

Informatief

De wandeling. „In plaats van meer kleren aan als het koud wordt, minder kleren aan. Weg met de sjaals en mutsen”, aldus Wim Hof, alias ‘The Iceman’, die lichaam en geest getraind heeft om koude te verdragen. Hella van der Wijst wandelt met Hof over het bevroren Naardermeer en praat met hem over zijn drijfveren. Hof wandelt op blote voeten en neemt een verkwikkende duik in een wakje. Van der Wijst springt hem achterna.Ned.2, 19.55-20.25u.

Zembla: Dokter, mag ik dood? Programma over de euthanasiewet. Volgens de euthanasiewet mag een arts mensen die hun leven voltooid achten niet helpen met uit het leven te stappen, omdat zij niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil verzamelde 116.000 handtekeningen voor uitbreiding van de wet, opdat ouderen voortaan desgewenst middels een spuit of een drankje van hun arts kunnen sterven. Ned.2, 21.20-22.00u.

Wild about pandas. Het verhaal van reuzenpanda’s Tian Tian en Yang Guang, die sinds december vorig jaar in de dierentuin van Edinburgh verblijven. Het hoofd verzorging en de dierenarts van de dierentuin gingen naar China om daar te kijken hoe je panda’s verzorgt. Ook wordt gekeken bij een project in Wolong, waar geprobeerd wordt om reuzenpanda’s te herintroduceren in het wild.BBC 2, 22.00-23.00u.

KurzSchluss - Das Magazin. Magazine over de korte film. Vandaag over de Berlinale, waar ook een Gouden Beer wordt uitgereikt aan de beste korte film. Plus een reportage over het toenemende aantal filmfestivals overal in de wereld en het werk van de curatoren van die festivals. Zij bepalen de criteria van het programma en filteren het overweldigende aanbod van vaak duizenden films.Arte, 23.40-00.30u.