25 doden bij explosies in grootste stad van Syrië

De getroffen gebouwen in Aleppo na de explosie. Foto Reuters / Syrische staatstelevisie

Er zijn twee explosies geweest bij militaire gebouwen in Aleppo, een stad in het noordwesten van Syrië, nabij de grens met Turkije. De laatste berichten spreken van 25 doden en 175 gewonden.

Dat meldt de Syrische staatstelevisie, waarbij gezegd werd dat ‘gewapende terroristische bendes’ verantwoordelijk zijn. Volgens inwoners gaat het om minimaal drie explosies. Ook volgens die verklaringen vonden ze plaats bij gebouwen van veiligheidsdiensten.

Twitter avatar AJELive AJELive #Syria: Activists say explosion strikes security HQ in Aleppo, state TV says there have been “two terror attacks”.

Aleppo: een grote stad waar het relatief rustig bleef

Tijdens de nu bijna een jaar durende opstand van het Syrische volk - waarbij naar schatting van de VN meer dan 5.400 mensen de dood vonden door overheidsgeweld - bleef het in Aleppo, met zo’n 2,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land, relatief rustig. President Assad lijkt er zijn grip op de macht nog stevig in handen te hebben. Eind januari van dit jaar kwamen voor het eerst berichten naar buiten over dodelijke slachtoffers bij geweld in de stad.

Het Syrische regime geeft buitenlandse samenzwering tussen het Westen en Israël de schuld van de aanhoudende onrust. Volgens Assad zitten gewapende bendes en terroristen achter de opstand, in plaats van demonstranten die democratie willen.

    • Peter Zantingh