Stront wegvegen, rijden

Rob Hadders won gisteren op de Goëngarijpsterpoelen de Ronde van Scharsterland, na de Ronde van Duurswold alweer zijn tweede natuurijszege. Echte klassiekers zijn het niet. Maar de nieuwe wedstrijden, zoals morgen ook de Henk Angenent Classic, worden eerder georganiseerd dan klassieke marathons op Rottemeren of Amstelmeer. „Dan noemen ze het maar geen klassieker”, zegt voormalig marathonschaatser Eric Jan Hagedoorn (41), die met zijn zwagers Bert Jan van der Veen en Piet Hylkema Skarsterlan organiseert.

Hoe is jullie wedstrijd ontstaan?

„Ik was hier vorig jaar met mijn zwagers lekker aan het schaatsen en dacht: waarom zouden we naar Finland gaan om te rijden? Vier dagen later hadden we een wedstrijd. Dat is de passie van de schaatser. IJs? Wedstrijd en rijden!”

Waarom zijn jullie er sneller bij dan de traditionele klassiekers?

„Een klassieker als op de Rottemeren is voor het laatst gehouden in 1997. Het bestuur van zo’n wedstrijd vergrijst. Wij zijn zelf net gestopt als schaatser. We weten wat nodig is. Een groep trouwe vrijwilligers, windwakken afzetten en ganzenstront wegvegen. Simpel.”

Dromen van een klassieker?

„Een kwestie van historie opbouwen. Gisteren reden hier maar 21 van de 80 schaatsers uit. Het is net zo zwaar als een klassieker.” (MS)