Startnummer 1113 - Geef de hoop niet op!

‘Tja, het is niet anders. Dan zaterdag maar een of andere mooie tocht schaatsen.” Ik zag het mailtje van mijn schaatsvriend Klaas Postema gisteravond om 20.19 uur binnenkomen. Ik had het NOS Journaal van acht uur gemist. Maar ik wist natuurlijk meteen wat die boodschap betekende.

Vlak ervoor had ik hem nog gevraagd waarom hij op klapschaatsen was overgestapt. Ik heb nog altijd dezelfde schaatsen (Viking I) waarop ik ook al de Elfstedentocht van 1985 heb gereden. Dat heeft zo z’n voordelen. Maar daarover misschien een andere keer nog eens.

Wat doe je als je in de finale voorbereiding bent voor de Tocht der Tochten en net hebt gehoord dat het allemaal niet doorgaat? De hoop nog niet meteen opgeven. De Elfstedentocht van 1985 werd tenslotte op 21 februari gereden en die van 1986 zelfs op 26 februari.

Daarom nog maar eens naar de langetermijnverwachting gekeken. Enkele media hadden gisteren eerder op de dag gemeld dat de koudegolf na de dooiaanval op zondag vanaf woensdag weer terugkomt. Volgens de KNMI-voorspelling van gisteravond is die kans 20 procent. Niet helemaal verwaarloosbaar, maar toch.

Ik snap het besluit van het Elfstedenbestuur wel, gezien de grote verantwoordelijkheid. Al ben ik wel benieuwd hoe de ijsdiktes zaterdag en zondag zullen zijn. Want stel dat de vorst woensdag inderdaad terugkomt, dan… Reden genoeg om de voorbereiding nog even voort te zetten. Laat die gemalen dus nog even niet pompen.

Vandaag een poldertocht in Zuid-Holland. Dat is ook genieten. Ik was er klaar voor. Mentaal en fysiek. En ik wil dat graag nog een heel aantal jaren blijven. Schaatsen verleer je niet. Net zomin als fietsen.

    • Hans Buddingh'