Schaatsen in Nederland

A lone skater passes on a portion of the Eleven Cities Tour itinerary passing through Hindeloopen, northern Netherlands, Thursday, Feb. 9, 2012. Organizers of the near-mythical Eleven Cities Tour dealt 16,000 skaters and the nation at large a crushing blow Wednesday when they decided the ice was too thin to hold the grueling 125-mile (200-kilometer) skating marathon for the first time in 15 years. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Toch kassa voor de provincie Friesland

John Jorritsma, commissaris van de koningin in Friesland, rekent zich rijk, vanochtend in De Telegraaf. De Elfstedentocht gaat niet door, maar zijn provincie is een week lang (wereld)nieuws geweest. „Voor de politieserie Moordvrouw heeft de provincie 500.000 euro betaald om die hier te laten afspelen. Dan is de aandacht die we nu dag na dag hebben gekregen het tien-, twintig-, vijftig-, of misschien wel honderdvoudige waard.” Mensen in Tokio en New York die nu de schoonheid van Friesland hebben gezien, hoopt Jorritsma in de zomer als toerist te begroeten.

Ben van der Burg rijdt gewoon De Tocht

Goed, er komt geen officiële Elfstedentocht. Maar het ijs is op bijna de gehele route begaanbaar. Daarom ging Ben van der Burg, Nederlands allroundkampioen in 1990, vanochtend gewoon van start, vergezeld van nog enkele schaatsers. Van der Burg, die werkzaam is in de IT, doet via internet verslag van zijn tocht. Om half elf twitterde hij: „#sloten mooi, #pijninrug #wemoetendoor”.

Rommel op het ijs, sportvissers boos

Lang niet alle schaatsers op het Friese ijs gedragen zich netjes. In de Leeuwarder Courant slaat Harm Wiersma uit Dronryp alarm. Volgens Wiersma, die lid is van van de Visbond, de vereniging van Nederlandse recreatievissers, laten schaatsers veel rommel achter op het ijs. Dat komt na de dooi in het oppervlaktewater terecht. Sportvissers zullen hier last van hebben, zegt Wiersma. Hij wil een verplichting voor organisatoren om de rommel op te ruimen.

Politie op ijs Apeldoorn na problemen met sluis

De hulpdiensten in Apeldoorn hebben gisteren tientallen mensen van het ijs gehaald omdat het levensgevaarlijk was geworden. De poltie dacht aanvankelijk dat saboteurs woensdagnacht de sluis hadden vernield, waardoor het waterpeil op het Apeldoorns Kanaal aan één kant van de sluis zeker twintig centimeter daalde. Vanochtend bleek echter dat van sabotage geen sprake was. De poltie onderzoekt nu verder hoe de sluis dan wel geopend is. Voor zover bekend is er niemand door het ijs gezakt.

De lijst van toertochten wordt langer...

De lijst van officiële, door de KNSB goedgekeurde toertochten was vanochtend gegroeid tot 65 stuks. Vooral in de provincie Noord-Holland zijn komend weekend veel tochten te schaatsen waarbij een fraaie medaille te verdienen valt.

...maar niet overal kan worden geschaatst

Maar niet alle schaatsclubs kunnen dit weekend hun tocht organiseren. De toertocht Sluis-Brugge-Sluis kan voorlopig niet doorgaan. Dat is vanochtend meegedeeld tijdens een heuse persconferentie in het stadhuis in Belgische Damme. Het ijs op de Damse Vaart kon nog niet worden vrijgegeven.