Saoediër 'beledigt profeet'

Kuala Lumpur. Een jonge Saoedische journalist die zijn land is ontvlucht nadat hij van geloofsafval was beschuldigd, zit nu in Maleisië vast. Een Maleisische politiewoordvoerder zei vanochtend dat Hamza Kashgari was aangehouden op grond van een Interpol-verzoek. Hij wilde niet zeggen of hij aan Saoedi-Arabië wordt uitgeleverd waar de doodstraf staat op geloofsafval.

Kashgari kwam vorige week in grote problemen door een boodschap op Twitter aan de profeet Mohammed ter gelegenheid van diens geboortedag. „Op de dag van je verjaardag buig ik me niet voor je [..] Ik houd van sommige dingen in je maar ik verafschuw andere, en ik begrijp veel dingen niet die met je in verband staan”, twitterde hij.

Eveneens op Twitter reageerde minister van Informatie Abdel Aziz Khoja onmiddellijk met de mededeling alle kranten te hebben bevolen geen enkel artikel van Kashgari meer te plaatsen, en verdere gerechtelijke maatregelen voor te bereiden. „Toen ik zijn woorden las, moest ik huilen”, twitterde de minister. Talloze burgers bedreigden Kashgari met de dood. Er kwam een Facebook-pagina ‘het Saoedische volk eist de executie van Hamza Kashgari’ die in een oogwenk 10.000 ‘vrienden’ kreeg.

Kashgari zelf, die voor een plaatselijke krant in Jeddah schreef, zei in een interview met the Amerikaanse website The Daily Beast dat hij met zijn actie zijn recht opeiste op vrijheid van meningsuiting. „Niets is vergeefs gedaan”, voegde hij eraan toe. (Reuters, AFP)