Romana Vrede kiest voor de volle storm

Je sens un deuxième coeur bestaat uit twee composities van componiste Kaija Saariaho.

„Ik word bezuinigd op wie ik ben.” Actrice Romana Vrede (39) zegt het halverwege haar voorstelling Will. Ze maakte de voorstelling vorig jaar uit woede over de bezuinigingen op cultuur. Deze week speelde ze Will voor de 500 leerlingen van de Theaterhavo/vwo in Rotterdam en hun vertrekkende directeur Louis Lemaire. Aan de hand van aardappels die miljarden voorstellen, laat Vrede zien hoeveel Nederland jaarlijks uitgeeft en moet bezuinigen. Een berg aardappelen naar zorg en defensie, een partje naar podiumkunsten. Ze maakt zich boos over „gierige, graaierige” bankiers die de crisis veroorzaakten.

De leerlingen zeggen na afloop dat ze niet alles begrepen, maar dat ze wel gelachen hebben. Vrede vertelt dat ze voor hen expres de grappen wat harder heeft aangezet.

Romana Vrede is de enige acteur in dienst van O.T. Theater in Rotterdam, dat nog niet weet of en hoe het na dit bezuinigingsjaar kan doorgaan. Ze vertelt dat het aan O.T. te danken is dat ze naar de toneelschool in Arnhem is gegaan; ze kwam er kijken naar stukken, liep er later stage en kwam in 2009 in dienst. Maar ze stopt er na dit jaar. „Mijn contract loopt af. Ik ben gevraagd langer te blijven, maar heb besloten dat ik in de volle storm ga staan. Liever dat, dan schuilen onder een afdakje. Het is niet de makkelijke weg, ik ga freelancen en moet kleiner gaan wonen. Maar ik laat me niet door angst regeren.”

De bezuinigingen op cultuur maakten aanvankelijk dat haar passie verdween, zegt Romana Vrede. „Ik was een kind van de jaren negentig. Acteur zijn stond ergens voor en dan was ik ook nog zwart en vrouw. Maar sinds twee jaar hoor ik: ‘Ga toch werken voor je geld.’ Ik wil niet schelden, stampen, vloeken. Ik wil niets anders dan jullie, het publiek, raken.”

Ze zegt dat ze sinds een paar weken haar passie terugheeft. Het stuk zou ze nu anders maken. Wel hoopt ze dat ze Will nog eens kan spelen voor politici.

Will, regie Mirjam Koen, spel en tekst Romana Vrede. Vanavond in LCC De Larenkamp Rotterdam, om 20.30 u. Speellijst op ot-rotterdam.nl

    • Birgit Donker