Raad voor Cultuur: houd Frans Hals op beschermlijst

De Raad voor Cultuur ontraadt staatssecretaris Zijlstra (VVD, Cultuur) twee schilderijen in het bezit van het Frans Hals Museum van de lijst met beschermd erfgoed te halen. In een advies schrijft de raad dat ze op de lijst moeten blijven om te voorkomen dat het museum ze verkoopt als het tegen financiële problemen oploopt.

De schilderijen van Frans Hals en Johannes Corneliszoon Verspronck werden op de lijst gezet toen ze in het bezit waren van het Kennemer Gasthuis, om te voorkomen dat ze naar het buitenland zouden verdwijnen. Vorig jaar april werden de regentenstukken, die al in het Frans Hals Museum hingen, met negen andere werken (gezamenlijke goed voor zo’n 100 miljoen euro) aan het museum geschonken. Nu ze in publiek bezit zijn, vindt staatssecretaris Zijlstra het onnodig ze op de lijst van de Wet tot behoud van cultuurbezit te houden. De raad vindt het echter niet verstandig de bescherming op te heffen omdat het kabinet culturele instellingen aanspoort meer ondernemerschap te tonen. Dat leidt er volgens de raad toe dat de materiële waarde van collecties belangrijker is geworden. „Musea zien zich vaker genoodzaakt werken te vervreemden om hun financiële nood te lenigen”, schrijft de raad. De raad wijst erop dat het Frans Hals Museum in het verleden twee werken te koop heeft aangeboden, waaronder een schenking, om een nieuw depot te bouwen. Die verkoop ging niet door, omdat de gemeente Haarlem bijsprong.

Een lid van de Raad voor Cultuur, Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, kan zich niet vinden in het advies. Het feit dat de werken nu in publiek bezit zijn, biedt volgens hem voldoende bescherming. Bovendien kan de Rijksoverheid altijd nog ingrijpen, mocht het gemeentemuseum besluiten de werken te verkopen.

Een woordvoerder van Zijlstra kon niet zeggen wat de staatssecretaris met het gevraagde advies gaat doen.