Ook premier Rutte betreurt dat Elfstedentocht niet doorgaat

Premier Rutte zei vandaag op zijn wekelijkse persconferentie dat hij het erg jammer vindt dat de Elfstedentocht dit weekend niet door kan gaan. Foto Screenshot Politiek 24

Mark Rutte vindt het jammer dat de Elfstedentocht komend weekend niet door kan gaan. Met die opmerking opende de premier vandaag zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Griekenland, de sluiting van de NedCar-fabriek in Born, een gepland bezoek aan een sociale werkplaats in Tilburg met oppositieleiders Job Cohen en Emile Roemer, de kritiek van partijcoryfee Ed Nijpels op zijn eigen VVD, Kunduz en de ‘tussenformatie’ met betrekking tot eventuele extra bezuinigingen, het moest allemaal even wachten.

Want de Elfstedentocht gaat nog altijd voor, ook al wordt hij voorlopig niet gereden. Eens in de zoveel tijd wordt Nederland nu eenmaal niet bestuurd vanuit Den Haag, sprak de premier, maar door 22 rayonhoofden in Friesland. En zo was het afgelopen week. Rutte had het over de “week van de tocht die er niet kwam.”

Rutte wilde simpelweg nog even duidelijk maken dat hij graag naar Friesland was gegaan om de rijders aan te moedigen, als er een Elfstedentocht zou zijn geweest. Daarover mocht geen twijfel bestaan. Maar de rayonhoofden besloten anders. Rutte had voor dat besluit overigens wel alle begrip, zei hij. Uiteraard, want veiligheid gaat voor. “Het moet wel kunnen.”

En het was natuurlijk al winst dat de Tocht der tochten er dit jaar überhaupt bijna van kwam. Want de beelden van de oplopende spanning, de vurige hoop en het sneeuwvrij maken van het ijs waren ook nu al heel de wereld over gegaan.

Volgens Rutte hebben die beelden de wereld een mooi inkijkje gegeven in “een sfeer in een bijzonder land met een bijzondere traditie.” De Elfstedentocht is dus prima geslaagd als internationale pr-machine, al ging hij dan niet door.

    • Niels Posthumus