Papademos: tegenstemmers horen niet in Griekse regering

Een Griekse krant, met op de voorpagina de premier vlak voor het overleg gisteren met de EU en het IMF. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse premies Lucas Papademos ziet het uitvoeren van het rigoreuze bezuinigingsplan als “hoogste prioriteit”, en noemt het vanzelfsprekend dat partijen die hiertegen stemmen geen plaats hebben binnen het kabinet.

Vandaag geen herschikking van kabinet

De Griekse minister-president zal vandaag geen herschikking bekendmaken binnen het kabinet, zo meldde een van zijn ambtenaren vandaag. Wel is de regering in Athene vanavond bijeengekomen om over nieuwe maatregelen te spreken.

Diverse kabinetsleden hebben hun ontslag ingediend als gevolg van de enorme bezuinigingsgolf die Griekenland hoogstwaarschijnlijk staat te wachten. De premier heeft tijdens de vergadering van vanavond onderstreept dat grootschalige bezuinigingen onvermijdelijk zijn, en de partijen die tegen stemmen niet in het kabinet thuishoren:

“We kunnen een faillissement van Griekenland niet toelaten. Het is onze prioriteit om te doen wat nodig is om het nieuwe economische plan goed te keuren en een nieuwe lening te accepteren. Het staat buiten kijf dat wie dan ook tegen het nieuwe programma stemt, niet langer kan uitmaken van de Griekse regering.”

De Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken Xenogiannakopoulou, lid van de Socialistische Partij, heeft vanavond bekend gemaakt dat hij ontslag neemt. Dit deed hij in navolging van de Griekse staatssecretaris van Landbouw, de minister van vervoer en de socialistische staatssecretaris is de viceminister het vierde kabinetslid dat opstapt in twee dagen.

LAOS stemt tegen bezuinigingsplannen

Vanmiddag maakte George Karatzaferis, leider van de rechtse LAOS-partij bekend dat hij tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen zal stemmen, meldt persbureau AP. Over het voorstel, waarin de regering nieuwe bezuinigingen van 3,3 miljard extra aan bezuinigingen en hervormingen moet goedkeuren, wordt aanstaande zondag gestemd.

Als de andere twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, wel voor het voorstel stemmen, zal het voorstel mogelijk alsnog worden aangenomen. Volgens Karatzaferis is het niet zijn bedoeling uit de regering te stappen.

Nieuwe miljardensteun nog niet toegekend

Gisteren bereikte Griekenland een bezuinigingsakkoord met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor nieuwe miljardensteun. Niet lang nadat dit bekend werd, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat. Volgens Schäuble moet Griekenland mogelijk nog meer bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen van de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka – de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds.

Voor Griekenland is het essentieel dat het de noodhulp voor 20 maart ontvangt, om zo 14,5 miljard aan schulden te kunnen betalen op obligaties. Krijgt het de steun niet dat kan het uitlopen op een faillissement en mogelijk een vertrek uit de eurozone, een maatregel die pas sinds kort bespreekbaar is gemaakt binnen de monetaire unie.

Bevolking in opstand tegen bezuinigingen

In hoofdstad Athene zijn betogers vandaag slaags geraakt met de politie. Het land staakt 48 uur lang uit protest tegen de aanhoudende onzekerheid over de bezuinigingsmaatregelen. De politie heeft traangas ingezet om opstandelingen uit elkaar te drijven. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen, of arrestaties hebben plaatsgevonden.

    • Annemarie Coevert