‘Onvrede binnen VVD om samenwerking met PVV’, maar kritiek deert Rutte niet

De VVD schuift te veel op richting de PVV. Dat zegt oud-partijleider Ed Nijpels vandaag in een scherp interview in het AD. Volgens Nijpels bestaat er grote onvrede binnen de partij, maar wil niemand Rutte voor de voeten lopen.

Veel VVD’ers zouden zich storen aan de ‘symboolwetgeving’ van het kabinet, die indruist tegen de liberale waarden van de partij. Als voorbeeld noemt hij de invoering van de minimumstraffen, die het wantrouwen in rechters zou aanwakkeren. Ook de plannen tegen de dubbele nationaliteit passen volgens Nijpels niet in het gedachtegoed van de VVD.

Maar niemand zegt iets omdat ze niet nog een interne vete willen

De reden dat niemand in de partij z’n mond opendoet is volgens Nijpels een ‘traumatische herinnering’ aan interne vetes. Hij noemt de strijd tussen Rita Verdonk en Rutte om het lijsttrekkerschap, vlak na de matig verlopen verkiezingen van 2006. Volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, speelt ook mee dat de partij momenteel lekker in z’n vel zit:

“De VVD is populair en heeft een succesvolle leider die ze overwinningen bezorgt. Er is een heldere koers met een duidelijke communicatielijn en een groot deel van het programma kan uitgevoerd worden met het huidige kabinetsbeleid. Vanzelfsprekend wordt op zo’n moment minder kritiek geuit. Bovendien heeft Rutte de afgelopen jaren veel gehamerd op het niet lekken van gevoelige informatie, hij wilde discipline.”

Daar komt bij dat de kritiek van Nijpels de partij niet per se pijn hoeft te doen.

“Je moet juist oppassen dat je geen ‘stilstaand water’ wordt. Een goede, interessante politieke partij heeft debat nodig. Rutte heeft dat ook weleens gezegd, dus die zal zich niet erg druk maken om de woorden van Nijpels.”

VVD-ministers herkennen zich niet in kritiek

Voor de camera van de NOS reageerden diverse VVD-ministers op de kritiek van Nijpels. Zij zeggen zich niet te herkennen in de woorden, maar verwelkomen de kritiek. “In onze partij kan dat allemaal”, zegt Ivo Opstelten.

Nijpels onlangs in NRC: de liberale rechtsstaat is aan het rafelen

In een opiniestuk van NRC Handelsblad zette Nijpels zich onlangs, samen met Jan Wolter Wabeke, al af tegen het huidige kabinetsbeleid. Dat hecht te weinig waarde aan het liberale gedachtegoed, schreven ze op 24 januari:

“De rij van voorbeelden [van gevallen waarin het liberale gedachtegoed opzijgeschoven wordt] is lang en wordt misschien nog langer. Niemand hoeft ons te vertellen dat politiek bestaat uit het sluiten van compromissen. Ook de VVD hoeft daar niet vies van te zijn. Maar liberalen hebben door de eeuwen heen wel laten zien waar het compromis de grenzen van de rechtsstaat overschrijdt. Helaas is dat nu te vaak het geval.”

VVD-partijvoorzitter Ben Korthals heeft met Nijpels gesproken over de kritiek. Hij zegt binnen de partij juist grote steun te zien voor het kabinet, aldus een woordvoerder in het AD.

    • Peter Zantingh