OM schrapte interview met ex-D66-leider Dittrich in eigen blad om Zorreguieta

Het Openbaar Ministerie heeft geweigerd in het eigen personeelsblad een interview te publiceren met de voormalige D66-leider Boris Dittrich. Justitie vond dat hij “te gevoelige” opvattingen verkondigde over de vervolging van de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Dittrich, tegenwoordig werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor “een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol die Zorreguieta speelde ten tijde van de Argentijnse junta (1976 – 1983).
Dittrich, tegenwoordig werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor “een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol die Zorreguieta speelde ten tijde van de Argentijnse junta (1976 – 1983). Boris Dittrich pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor “een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol die Zorreguieta speelde ten tijde van de Argentijnse junta. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Openbaar Ministerie heeft geweigerd in het eigen personeelsblad een interview te publiceren met de voormalige D66-leider Boris Dittrich. Justitie vond dat hij “te gevoelige” opvattingen verkondigde over de vervolging van de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Dittrich pleit voor grondig strafrechtelijk onderzoek naar rol Zorreguieta

Dittrich, tegenwoordig werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor “een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol die Zorreguieta speelde ten tijde van de Argentijnse junta (1976 – 1983). Vorig jaar hebben nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime bij het OM aangifte tegen hem gedaan.

In het interview zegt Dittrich te hopen dat als het OM besluit tot berechting van Zorreguieta, de minister van justitie dat niet via een aanwijzing verhindert.

“Het recht moet zijn loop hebben. De rechters in Nederland zijn professioneel genoeg om te beoordelen of Zorreguieta schuldig is of niet.” - Dittrich

Opinie van Dittrich werd geschrapt uit interview

Uit de concepttekst van het vraaggesprek werd die opinie van Dittrich verwijderd. Toen hij zich daarover beklaagde kreeg hij van de auteur van het artikel, Miek Smilde, per mail te horen dat de passage over Zorreguieta “moest worden geschrapt”. Eindredacteur van Opportuun Pieter Vermaas schreef Dittrich: “De zinnen over Zorreguieta worden hier als te gevoelig beschouwd.” De geplande publicatie ging niet door.

Dittrich liet de redactie daarop weten dat:

“door mijn mening te censureren, het OM bepaald geen sterke indruk maakt. Dat doet alleen maar vrezen dat de afweging om de heer Zorreguieta al dan niet te vervolgen, door bange mensen wordt genomen. En angst is een slechte raadgever.”

‘Ik houd zelf ook niet van censuur’

Vermaas schreef Dittrich de verantwoordelijkheid voor het schrappen op zich te nemen. “Ik houd zelf ook niet van censuur en pas dat gelukkig ook echt zelden toe”, mailde Vermaas. Hij beloofde dat Opportuun “serieus gaat bekijken hoe we zo goed mogelijk recht kunnen doen aan uw woorden”.

Justitie nam maatregelen tegen de auteur van het interview

Smilde schreef Dittrich dat Justitie vanwege het interview maatregelen tegen haar heeft genomen.

“Overigens ben ik naar aanleiding van dit geval na vijftien jaar van de ‘grote’ interviews in dit blad afgehaald. Zelfs het citeren van iemand anders gaat het OM blijkbaar te ver.”

Ze laat weten de kwestie “heel vervelend” te vinden.

‘Rapport over rol vader toekomstige koningin kan louterend werken’

Dittrich zegt in het interview te hopen dat het OM de rol van Zorreguieta gaat onderzoeken.

“Een duidelijk, juridisch scherp onderbouwd rapport over de rol die de vader van onze toekomstige koningin heeft gespeeld ten tijde van de Argentijnse junta kan louterend werken. Anders blijft de kwestie een etterende wond in de Nederlandse samenleving.”

‘Besloten om het interview alsnog ongecensureerd te publiceren

Het hoofd persvoorlichting van het OM, Erwin Schievink, zegt desgevraagd dat de passages over Zorreguieta werden geschrapt omdat “het verhaal met Dittrich over homo-emancipatie moest gaan. Ik vond de opmerkingen over Zorreguieta een stijlbreuk.” Dat de auteur Smilde geen interviews meer mag doen, komt door “een grote reorganisatie”. Schievink zegt dat inmiddels besloten is het interview met Dittrich alsnog op een later moment, ongecensureerd te publiceren.

Dittrich: onzin, vraaggesprek ging helemaal niet over homo-emancipatie

Dittrich noemt het “onzin” dat hij een vraaggesprek over homo-emancipatie moest geven:

“Opportuun wilde mij interviewen naar aanleiding van het verschijnen van mijn thriller Moord en Brand, waar het OM gunstig in uitkomt. Maar goed dat is dus fictie.”