OM schrapte interview in eigen blad om Zorreguieta

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geweigerd een interview met voormalig D66-leider Boris Dittrich in het personeelsblad te publiceren. Justitie vond dat hij „te gevoelige” opvattingen verkondigde over de vervolging van de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta.

Dittrich, nu werkzaam bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor „een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol van Zorreguieta ten tijde van de Argentijnse junta (1976-1983). Vorig jaar hebben nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime bij het OM aangifte tegen hem gedaan.

In het interview zegt Dittrich te hopen dat als het OM besluit tot berechting van Zorreguieta, de minister van justitie dat niet via een aanwijzing verhindert. „Het recht moet zijn loop hebben.”

Uit de concepttekst van het vraaggesprek werd die opinie verwijderd. Toen hij zich beklaagde kreeg hij van de auteur van het artikel, Miek Smilde, per mail te horen dat de passage over Zorreguieta „moest worden geschrapt”. Eindredacteur van Opportuun Pieter Vermaas schreef Dittrich: „De zinnen over Zorreguieta worden hier als te gevoelig beschouwd.” De geplande publicatie ging niet door.

Dittrich liet de redactie daarop weten dat „door mijn mening te censureren, het OM bepaald geen sterke indruk maakt. Dat doet alleen maar vrezen dat de afweging om Zorreguieta al dan niet te vervolgen, door bange mensen wordt genomen.”

Vermaas mailde Dittrich verantwoordelijk te zijn voor het schrappen. „Ik houd zelf ook niet van censuur en pas dat gelukkig ook echt zelden toe.”

Smilde schreef Dittrich dat Justitie maatregelen tegen haar heeft genomen. „Overigens ben ik naar aanleiding van dit geval na vijftien jaar van de ‘grote’ interviews in dit blad afgehaald. Zelfs het citeren van iemand anders gaat het OM blijkbaar te ver.”

Dittrich zegt in het interview te hopen dat het OM de rol van Zorreguieta gaat onderzoeken. „Een duidelijk, juridisch scherp onderbouwd rapport over de rol die de vader van onze toekomstige koningin heeft gespeeld ten tijde van de Argentijnse junta kan louterend werken. Anders blijft de kwestie een etterende wond in de Nederlandse samenleving.”

Het hoofd persvoorlichting van het OM, Erwin Schievink, zegt desgevraagd dat de passages over Zorreguieta werden geschrapt omdat „het verhaal met Dittrich over homo-emancipatie moest gaan. Ik vond de opmerkingen over Zorreguieta een stijlbreuk.” Dat Smilde geen interviews meer mag doen, komt door „een grote reorganisatie”. Schievink zegt dat inmiddels besloten is het interview met Dittrich alsnog later, ongecensureerd, te publiceren.

    • Marcel Haenen