Accountgegevens honderden KPN-klanten online - maildienst KPN offline

De maildienst van KPN is sinds vanmiddag niet bereikbaar nadat er een groot aantal accountgegevens met wachtwoorden van KPN-klanten online zijn verschenen. Deze zouden bij de hack die woensdag naar buiten kwam zijn buitgemaakt, schrijft Tweakers.net.

Volgens Tweakers zouden de maildiensten webmail.kpnmail.nl en pop3.kpnmail.nl sinds vrijdagmiddag niet meer bereikbaar zijn. KPN heeft de mailservers uit voorzorg offline gehaald na de publicatie van wachtwoorden van mail-accounts van klanten. Dat betekent dat twee miljoen gebruikers hun e-mail tijdelijk niet kunnen gebruiken.

KPN: ‘webmail uit voorzorg uit de lucht gehaald’

In een persbericht op de website van KPN staat te lezen:

“De webmail van KPN is uit voorzorg uit de lucht gehaald om reden dat vermoedelijk klantgegevens online zijn gezet. Dit wordt nader onderzocht en uitgezocht, ook in het kader van de opsporing en het onderzoek dat sinds 27 januari loopt. Zodra er aanleiding is voor een update over de digitale inbraak zal deze in elk geval op www.kpn.com/newsroom verschijnen en via twitter worden gecommuniceerd.”

Wanneer de maildiensten weer bereikbaar zijn is niet bekend.

Volgens Webwereld.nl zouden er meer dan 500 persoonsgegevens gelekt zijn. Webwereld zegt ook dat de lijst, die op verzamelsite Pastebin staat, authentiek zou zijn. Het is niet duidelijk wie de gegevens online heeft gezet.

Afgelopen woensdag claimde KPN nog dat er na de hack geen gegevens gestolen zouden zijn. De hack zou het gevolg zijn geweest van achterstallig onderhoud van KPN, dat verzuimde nieuwe software te installeren. Die hack bleek al te dateren van 20 januari dit jaar. De maatregelen die KPN daarop nam werkten niet meteen: een week later had de hacker nog steeds toegang tot de server. Op dat moment zouden de autoriteiten zijn ingeschakeld. Het lek is inmiddels gedicht.

    • Judith Laanen