Vrije Syrische Leger eist aanslagen Aleppo op, maar trekt dat ook weer in

Een beschadigd gebouw in Aleppo na de aanslagen van vanmorgen. Foto AP / SANA

De aanslagen van vanmorgen in Aleppo, de grootste stad van Syrië, werden vandaag opgeëist door het Vrije Syrische Leger, dat bestaat uit opstandelingen en deserteurs. Later herriep de groepering die verklaring echter weer.

http://www.youtube.com/watch?v=zDPeDIjNMO0

Vanmorgen vonden twee explosies plaats in Aleppo, in het noordoosten van het land. Daarbij kwamen minstens 28 mensen om het leven en raakten bijna tweehonderd anderen gewond. Doelwit waren bases van inlichtingendiensten, maar er zouden ook burgers, onder wie kinderen, omgekomen zijn.

Beschadigde auto’s op de plek van de aanslagen. Foto AFP / SANA

Beschadigde auto’s op de plek van de aanslagen. Foto AFP / SANABeschadigde auto’s op de plek van de aanslagen. Foto AFP / SANA

Het Vrije Syrische Leger eiste aanvankelijk de aanslag op, zei dat het een vergelding voor de belegering van Homs was en kondigde aan dat er meer aanslagen op overheidsgebouwen gepland zijn. Een woordvoerder trok die woorden echter later weer in en gaf het regeringsleger de schuld. Na de explosies zei de Syrische staatstelevisie dat ‘terroristen’ verantwoordelijk waren.

Homs is de afgelopen weken het toneel van zware belegering. Volgens mensenrechtengroepen zijn er al honderden doden gevallen, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging.

    • Peter Zantingh