Kuifje zet Congolezen aan het werk, maar is volgens de rechter geen racist

“Ik erg moe zijn!” klaagt een Congolees tegen Kuifje in het stripboek Kuifje in Afrika. Een Congolese student in Brussel diende al in 2007 een klacht in bij de rechtbank omdat het boek volgens hem “een belediging voor alle Congolezen” is, maar na vijf jaar besluit de rechter dat hij geen gelijk krijgt.

“Ik erg moe zijn!” klaagt een Congolees tegen Kuifje in het stripboek Kuifje in Afrika. Een Congolese student in Brussel diende al in 2007 een klacht in bij de rechtbank omdat het boek volgens hem “een belediging voor alle Congolezen” is, maar na vijf jaar besluit de rechter dat hij geen gelijk krijgt.

Vandaag besloot de rechter in de Belgische hoofdstad dat het boek niet uit de handel genomen wordt, wat eerder in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel gebeurde wegens de vermeende racistische uitspraken van Kuifje en Bobbie in het stripboek.

De aan de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel studerende Congolees Mbutu Mondondo Bienvenu diende in 2007 een klacht in tegen uitgeverij Moulinsart. Kuifje in Afrika is een opnieuw uitgegeven originele versie van het stripboek dat dateert uit 1931. De student eiste dat het boek uit de handel wordt genomen en bovendien een symbolische schadevergoeding van één euro.

Een voorbeeld van een passage die als racistisch is bestempeld:

- Kuifje (gekleed als koloniaal tegen Congolezen die met hun trein zijn wagen aanreden): “Vooruit aan het werk!”

- Een Congolees: “Ik erg moe zijn!”

- Kuifje: “Aan de slag, vlug. Schamen jullie je niet om dat hondje alleen te laten zwoegen?”

- Bobbie (duwend tegen de gekantelde trein): “Vooruit stelletje luilakken, aan het werk!”

De Franse uitgave Tintin au Congo is in de loop der tijd al regelmatig aangepast. Zo hebben de Congolezen geen overdreven dikke lippen meer en is ook het kroeshaar minder uitbundig. Tevens wordt in de tekst niet meer gesproken over negers, maar over zwarten. Ook bestaat er zowel een diervriendelijke als een minder diervriendelijke versie. In de laatste wordt een neushoorn met dynamiet opgeblazen, in de andere loopt het dier gewoon weg.

Het is niet de eerste keer dat Kuifje en schepper Hergé onderwerp van debat zijn. De tekenaar is in het verleden verweten antisemitisch te zijn, omdat hij zakenlieden altijd met grote neuzen tekende en joodse achternamen gaf.