Kortkolom buitenland

Zuid-Ossetië: inval bij presidentskandidaat

Tbilisi. De winnaar van de presidentsverkiezingen van november in Zuid-Ossetië is vanochtend in het ziekenhuis opgenomen na een inval van de politie op haar kantoor. Volgens haar medewerkers is ze daarbij gewond geraakt en heeft ze een lichte hartaanval gekregen. Alla Dzjiojeva wilde zich vandaag laten inaugureren. Haar overwinning wordt door haar tegenkandidaat echter betwist omdat ze gefraudeerd zou hebben, ook al verliep de stembusgang volgens waarnemers eerlijk. Dzjiojeva versloeg Anatoli Bibilov, een vazal van de vorige president die pro-Rusland is. Dzjiojeva is dat ook, maar zij wil meer transparantie in de verdeling van Russische hulpgeld voor de wederopbouw. (AP)

Prominente monnik Birma weer opgepakt

Yangon. De Birmese monnik Shin Gambira, die vorige maand met honderden anderen was vrijgelaten uit de Birmese gevangenis, is vandaag weer opgepakt door de religieuze regeringsautoriteit. Gambira was een van de leiders van de anti-regeringsprotesten in 2007. Hij zou na zijn vrijlating kloosters hebben heropend die vanaf 2007 gesloten waren vanwege betrokkenheid bij de protesten. De Birmese regering heeft de afgelopen maanden allerlei hervormingen doorgevoerd, maar Gambira gaf na zijn vrijlating aan hierover nogal sceptisch te zijn. (AP, BBC)

Politie Rio de Janeiro staakt net voor carnaval

Rio de Janeiro. De politie in de hele staat Rio de Janeiro staakt vandaag, waardoor de Braziliaanse overheid vreest voor een geweldsgolf vlak voor carnaval. Recentelijk kreeg de politie in Rio de Janeiro een salarisverhoging, maar deze was slechts de helft van de gevraagde verhoging. De politie in Rio de Janeiro verdient veel minder dan de federale politie en regionale politie in veel andere staten. De afgelopen week staakte ook de politie van de staat Bahia. Duizenden soldaten worden intussen in de hoofdstad ingezet, die zes miljoen inwoners heeft. (Reuters, AP)

Mexicaanse leger vindt record aan meth

Guadalajara. Het Mexicaanse leger heeft gisteren een recordhoeveelheid van vijftien ton van de drug methamphetamine (meth) gevonden in het westen van Mexico. Dat is de helft van alle meth die in 2009 in de wereld in beslag werd genomen. De inbeslagname voedt speculaties dat Mexicaanse drugskartels niet langer alleen in meth handelen, maar het ook op grote schaal produceren. Met name het Sinaloa-kartel is in de Jalisco regio actief, waar de drugs gevonden werden. De voorraad meth-poeder zou in totaal 4 miljard dollar (3 miljard euro) op leveren. (AP)