Kans slinkt op strenge migratieregels

Het lijkt uitgesloten dat Nederland via Europa de regels voor gezinshereniging kan aanscherpen. Dat concludeerden diverse sprekers tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Yves Pascouau van denktank European Policy Centre stelt dat de Europese raad van ministers in het geheim al besloten heeft de Europese richtlijn over gezinshereniging niet aan te scherpen. De Britse europarlementariër Jean Lambert zei dat alleen Nederland geïnteresseerd is in aanscherping van de richtlijn.

Zonder aanpassing van die richtlijn is het beperken van gezinsmigratie, zoals het kabinet wil, niet mogelijk. Om daarvoor steun in Europa te vergaren, reist minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) al anderhalf jaar langs collega’s in andere landen. Leers heeft altijd gezegd dat hij veel enthousiaste reacties krijgt.

Voor gedoogpartner PVV is het bemoeilijken van gezinshereniging een kroonjuweel van het gedoogakkoord. Kamerlid Sietse Fritsma was echter niet bij de hoorzitting aanwezig. Eerder liet hij al doorschemeren steeds minder vertrouwen te hebben in het vermogen van Leers om andere Europese landen over te halen het Nederlandse standpunt te steunen.

Eurocommissaris Cecilia Malmström, die verantwoordelijk is voor een eventuele aanpassing van de gezinsrichtlijn, had eerder al laten weten weinig in de Nederlandse plannen te zien. Volgens haar kan Nederland niet bewijzen dat de huidige richtlijn problemen oplevert. Ook benadrukt ze steeds dat de richtlijn juist als doel heeft het recht op gezinsleven „te beschermen en te verzekeren”.

Het kabinet hoopt juist dat de nieuwe richtlijn de gezinshereniging beperkt. Dat zou moeten naar Deens model, waar een anti-immigratiepartij tot voor kort de regering gedoogde. Dat leverde voorstellen op zoals het verhogen van de leeftijdseis voor een partner naar 24 jaar, het maximaal één keer per tien jaar toelaten van een partner, invoering van een borgsom en „een toets waaruit moet blijken dat de band met Nederland groter is dan de band met andere landen”.