Journalisten EenVandaag vrijgesproken

De twee tv-journalisten van EenVandaag die een reportage maakten over oorlogsmisdadiger Heinrich Boere zijn gisteren door een Duitse rechter vrijgesproken van huisvredebreuk.

Jan Ponsen en Jelle Visser maakten in 2009 met de verborgen camera opnames van de oud-SS’er in een Duits bejaardenhuis. Daarop werden ze vervolgd wegens huisvredebreuk en schenden ‘van de vertrouwelijkheid van het woord’. De rechtszaak wekte vooraf enige verontwaardiging. De gretigheid waarmee de journalisten werden vervolgd, zo betoogden de twee, stond in schril contrast met de laksheid waarmee het Duitse OM Boere decennialang vrij liet rondlopen. Bovendien zou de reportage ertoe hebben bijgedragen dat de 90-jarige Boere sinds vorig jaar alsnog een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Overigens kwam Boere in 2000 al vrijwillig aan het woord in een documentaire van Jan Louter en Rob van Olm. De laatste toont zich nu verbolgen over de claim van de EenVandaag-journalisten omdat niet zij, maar hij Boere als eerste heeft opgespoord.