Jazzplaat met licht, ruimte en fantasie uit Kytopia

JazzFlatlands

Kapok. ****

Met het nieuwe album van Kytemans Orchestra in aantocht, en de recente release van hiphopformatie De Avonduren is de cd van Kapok de zoveelste die van de (analoge) band rolt in Kytemans muzieklab Kytopia. Het jazztrio van hoornist Morris Kliphuis (veelgevraagd in zowel jazz, klassiek als bij Kyteman), gitarist Timon Koomen en drummer/percussionist Remco Menting nam in twee weken jammen zijn debuut Flatlands op. Het resultaat is een jazzplaat met licht, ruimte en fantasie.

Kapok is een bijzondere versmelting van instrumenten; de hoorn langs diverse snaren en zijdelings een roffel of jazzshuffle. Ook de strijkers van het Ragazze-kwartet dragen bij aan schoonheid, terwijl bassist Ernst Glerum, percussionist Joshua Samson en bandoneonist Marc Constandse zorgen voor meer stevigheid in de nummers.

De composities waaieren wijd uit, van ingetogen glooiend in het langste, mooi opgedeelde stuk ‘Nausicaa’, tot experimenteler avontuur in ‘Herrie’. Ook ‘Morning Jam’ is goed werk, met drie op elkaar reagerende musici die volledig opgaan in elkaars opvattingen, in melodie verbindend en met ritmische luciditeit.

Concerten: 14 feb Bimhuis Cafe, Amsterdam; 16 feb Trianon, Nijmegen; 21 feb Cafe Tango, Delft; 26 feb Porgy& Bess Terneuzen.

    • Amanda Kuyper