ING merkt gevolgen van schuldencrisis

ING kreeg het afgelopen kwartaal last van de Europese schuldencrisis. Terwijl het net zo mooi op weg was om de vorige crisis af te sluiten.

Terwijl bank en verzekeraar ING nog druk bezig is met het opruimen van de rommel van de vorige crisis, krijgt het bedrijf nu ook last van de huidige Europese schuldencrisis. Dat was vooral te merken in het vierde kwartaal van vorig jaar, zei ING-topman Jan Hommen gisteren in een toelichting op de resultaten over 2011.

De onzekerheid op de financiële markten en de gevolgen voor de reële economie leverden ING het laatste kwartaal van vorig jaar een aantal verliesposten op. Zo moest ING opnieuw afschrijven op de portefeuille aan Griekse staatsobligaties, dit keer leverde dat een verlies van 199 miljoen euro op. Een voordeel is dat ING inmiddels 80 procent van de nominale waarde van dit schuldpapier heeft afgeschreven, zodat de meeste verliezen nu waarschijnlijk wel genomen zijn op deze portefeuille. In totaal heeft ING al 978 miljoen afgeschreven op Griekse staatsobligaties.

Ook is ING de afgelopen periode doorgegaan met het verkleinen van de portefeuille staatsobligaties van Spanje, Italië en Portugal. In het vorige kwartaal werd voor in totaal 1,8 miljard aan obligaties van deze landen inclusief Griekenland verkocht.

Bij de verzekeringstak werd bijna 1,1 miljard euro afgeschreven op Amerikaanse lijfrentepolissen. Ook hier heeft ING te maken met het onzekere beursklimaat. De koers van veel aandelen daalde vorig jaar flink, waardoor het rendement op beleggingen onder druk kwam te staan.

De houders van de lijfrentepolissen van ING hebben hier helemaal geen last van. Dat komt doordat de polissen een gegarandeerde opbrengst hebben. Dus terwijl ING met de belegde premies van lijfrentepolissen veel minder rendement haalt, hebben de klanten nog steeds zicht op een prima uitkering.

Volgens een woordvoerder van ING besluiten veel klanten daarom ook om allemaal rustig op hun lijfrentepolis „te blijven zitten”. „Normaal zijn er jaarlijks klanten die stoppen en het opgebouwde bedrag laten uitkeren. Maar door de slechte economische omstandigheden blijven ze nu bijna allemaal zitten en moeten wij in de toekomst een veel groter bedrag uitkeren.” Een aantrekkelijk product voor klanten, beaamt de woordvoerder. Maar sinds begin 2009 verkoopt ING deze lijfrentepolissen met een gegarandeerde uitkering niet meer.

Dat de schuldencrisis door begint de dringen in de reële economie is te zien aan de voorziening die ING het afgelopen kwartaal heeft getroffen voor leningen, waarvan onzeker is of die in zijn geheel zullen worden afgelost. ING zette hiervoor vorig kwartaal 530 miljoen euro opzij, met name voor leningen verstrekt aan het midden- en klein bedrijf. Ook de komende kwartalen verwacht ING voorzieningen van deze omvang te moeten nemen voor leningen.

Zo belemmert de huidige crisis ING om de vorige crisis van 2008 helemaal af te sluiten. Ja, de bank en de verzekeraar zijn inmiddels gesplitst. Want van de Europese Commissie moest ING kleiner worden na het accepteren van 10 miljard staatssteun in 2008. Maar door de economische omstandigheden is onduidelijk wanneer de verzekeraar naar de beurs gebracht kan worden. En de winst van 5,8 miljard over 2011 is niet genoeg om nu al het restant van 4,5 miljard (inclusief boete) aan staatssteun uit de vorige crisis af te lossen.

    • Tom Kreling