Hillen: snel duidelijkheid over missie Kunduz

De minister van Defensie Hans Hillen (CDA) hoopt volgende week meer te kunnen zeggen over de mogelijke uitbreiding van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat zei hij vrijdag in de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum.

Het kabinet onderzoekt of grenspolitie in het noorden getraind kan worden en agenten kunnen worden opgeleid die buiten Kunduz opereren. Volgens Hillen is er nog geen beslissing genomen en is het kabinet nog aan het ‘aftasten’.

Rutte: niet uitbreiden, maar ‘optimaal inzetten’ van manschappen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad gezegd dat hij niet vooruit wil lopen op de plannen. Die plannen, die volgende week in een brief aan de Kamer komen te staan, moeten meer duidelijkheid bieden. Rutte noemt het overigens geen uitbreiding van de missie, maar spreekt van het ‘optimaal inzetten’ van de manschappen. Wel noemde hij het ‘uiterst lastig’ om zonder een meerderheid in de Tweede Kamer de missie aan te passen.

GroenLinks tegen uitbreiding missie Kunduz

Eerder vandaag zei fractieleider Jolande Sap dat GroenLinks geen verdere uitbreiding van de politietrainingsmissie in Kunduz wil. Fractieleider Jolande Sap ziet het niet zitten dat Nederlanders ook de noordelijke Afghaanse grenspolitie gaan opleiden. Sap wil bovendien niet dat Nederland de opleiding gaat verzorgen van politieagenten die buiten Kunduz gaan opereren. Ze wil hoogstens steun geven aan extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

GroenLinks-congres morgen: mogelijke politieke gevolgen voor Sap

Morgen stemt het GroenLinks-congres over vijf ‘anti-Kunduz’-moties. Drie moties roepen de fractie op die steun in te trekken. Mocht het congres een daarvan aannemen, dan heeft Sap een politiek probleem. Politiek redacteur Derk Stokmans schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor Sap:

“Hoeveel zorgen partijleider Sap zich moet maken, zal morgen blijken bij de stemmingen. Maar dat een jaar na het fractiebesluit over Kunduz het morren doorgaat, kan bij de Kamerfractie toch geen vertrouwen wekken in haar vermogen de eigen leden te overtuigen. Daar komt nog bij dat het ook binnen de eigen fractie niet lekker loopt. Daar is er voortdurende onenigheid over de koers, en bij sommigen twijfel over het leiderschap van Jolande Sap.”

Kabinet heeft steun GroenLinks nodig voor meerderheid

De discussie over uitbreiding van de missie loopt al een paar maanden. Zonder de steun van GroenLinks heeft het kabinet geen parlementaire meerderheid voor uitbreiding van de missie, al betekent dat niet dat uitbreiding dan onmogelijk is. Stokmans legt uit:

“Als Sap haar steun zou intrekken, dan kan het kabinet dat formeel negeren. Maar dat zou zeer ongebruikelijk zijn: Nederlandse militairen stel je niet bloot aan gevaar in het buitenland zonder een (liefst ruime) parlementaire meerderheid. Dat zijn de ongeschreven regels.”

GroenLinks in november vorig jaar nog wel akkoord met uitbreiding

In november vorig jaar ging de Kamer akkoord met uitbreiding van de missie. De oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks gaven toen ook steun aan de uitbreiding, op voorwaarde dat de missie een civiel karakter zou behouden en er dus geen politieagenten zouden worden opgeleid die gevechtstaken krijgen.

    • Judith Laanen