Harde botsing Kroes met Hongarije over burgerrechten

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) is gisteren hard in aanvaring gekomen met de Hongaarse vice-premier Tibor Navracsics over de burgerrechten in Hongarije.

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel verweet Kroes Navracsics dat hij terugkwam op een toezegging over de omstreden Hongaarse mediawet, die hij een paar uur eerder in een persoonlijk gesprek met Kroes zou hebben gedaan. „Dat is iets anders dan wat u twee uur geleden in mijn kantoor zei!”, zo reageerde een geprikkelde Kroes op de uitspraak van Navracsics dat zijn regering niet zomaar elk advies van de Raad van Europa over de mediawet zou opvolgen.

Kroes eist dat Hongarije de Raad van Europa, die gespecialiseerd is in mensenrechten, de wetgeving laat onderzoeken. Ook wil ze dat Boedapest de aanwijzingen van de Raad van Europa meteen opvolgt. De wet, die ‘evenwichtige berichtgeving’ voorschrijft, kan volgens Kroes „zelfcensuur” in de hand werken.

In het Europarlement zei Navracsics alleen dat Hongarije „rekening zou houden” met de zienswijze van de Raad van Europa. Hij maakte een voorbehoud: alleen als de aanbevelingen niet in strijd zouden zijn met de Hongaarse grondwet, zou de regering stappen ondernemen.

„Ik vraag u niet om hier ‘rekening mee te houden’”, zei Kroes. „Ik vraag u om concrete aanbevelingen te implementeren”.

De nieuwe Hongaarse grondwet is al even omstreden als de mediawet. In combinatie met een reeks andere wetten concentreert de grondwet de macht bij de rechtse regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orbán, zeggen critici.

Vorige maand begon de Europese Commissie een juridische procedure tegen Hongarije wegens wetgeving die de onafhankelijkheid van de centrale bank en van de rechterlijke macht in gevaar zou brengen.