Hakbijl voor Cunningham

Paul Gellings en Michael Cunningham vallen in de prijzen, maar Gellings is blijer. En Suzanne Vermeer heeft zes titels in de Bestseller 60.

De Amerikaanse schrijver Michael Cunningham is slachtoffer van de eerste Hatchet Job of The Year Award, de Britse hakbijlprijs voor de felste literaire kritiek. Een ‘dodelijk eerlijke en genadeloos grappige’ recensie van Cunninghams laatste roman, By Nightfall door schrijver en criticus Adam Mars-Jones heeft de prijs gewonnen. Mars-Jones haalde Cunninghams boek over een galeriehouder die zijn oog laat vallen op zijn jonge zwager door de hakmolen in The Observer. Hij viel Cunningham vooral aan op de vele literaire verwijzingen in het boek. ‘Niets doet een roman kwetsbaarder, naakter lijken dan een wapenrusting van literaire verwijzingen.’ ‘De pagina’s zijn gevuld met gedachten over kunst, of ernstiger, ‘Gedachten over Kunst’.

De kritiek van Mars-Jones werd verkozen boven een recensie van Julian Barnes’ The Sense of an Ending (‘Het is niet vreselijk, het is gewoon zo....doorsnee’) en het beruchte stuk waarin classica Mary Beard Robert Hughes’ geschiedenis van Rome uiteen reet: ‘de eerste helft is weinig minder dan een schande’. De prijs werd in januari ingesteld door de recensiewebsite The Omnivore, niet ‘om schrijvers te kleineren, maar om het niveau van de kritiek omhoog te tillen’. De versierselen, een hakbijl en een jaar lang garnalenboter (met dank aan de sponsor), zijn Mars-Jones inmiddels uitgereikt.

Meer prijzengeweld: schrijver, dichter en vertaler Paul Gellings is in Frankrijk benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (ridder in de orde der academische palmen), meldt Boekblad. Gellings is onder meer adviseur Nederlandse literatuur van uitgeverij Gallimard.

De uitgeverijen Bruna/De Arbeiderspers hebben momenteel veertien titels in de Bestseller 60. Zes daarvan staan op naam van Suzanne Vermeer, pseudoniem van de vorig jaar overleden Paul Goeken, waaronder het recent verschenen Noorderlicht op één. Opvallend is dat A. F. Th van der Heijdens Tonio (De Bezige Bij), terugsteeg van 27 naar 16. Dit heeft vermoedelijk te maken met de rechter in Dendermonde die lezing van deze roman over een verongelukte zoon vorige week als straf oplegde aan een verkeersovertreder.

Tot slot een herstel: vorige week kondigde ik in de intro boven dit stukje aan dat uitgever Oscar van Gelderen iets nieuws zou beginnen, maar meldde daarover vervolgens niets. Welnu: Van Gelderen begint samen met voormalig minister Willem Vermeend een epub (online-uitgeverij) in pamfletten en artikelen. Onder het motto ‘Zeg het in tienduizend woorden’ willen de twee op politieke of andere gebeurtenissen sneller reageren dan met een boek (toch al gauw 60.000 woorden) mogelijk is. Van Gelderen en Vermeend zijn niet de enigen die experimenteren met wat al ‘e-book shorts’ wordt genoemd. De site Byliner.com publiceert sinds april vorig jaar ‘Byliner Originals’, actuele non-fictie-novelles dan wel ‘megareportages’ die in papieren vorm alleen verschijnen als ze digitaal eenmaal succesvol zijn.

    • Maartje Somers