Stad redt Groninger Museum - gemeente doneert 1,9 miljoen

Het Groninger Museum krijgt een eenmalige financiële injectie van 1,9 miljoen euro om een faillissement af te wenden. In ruil voor het geld neemt de gemeente Groningen wel de regie in de aanstelling van een nieuwe directeur en raad van toezicht. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Het Groninger Museum staat sinds oktober onder toezicht. Foto Flickr / Wereldomroep

Het Groninger Museum krijgt een eenmalige financiële injectie van 1,9 miljoen euro om een faillissement af te wenden. In ruil voor het geld neemt de gemeente Groningen wel de regie bij de aanstelling van een nieuwe directeur en raad van toezicht. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Het gemeentebestuur heeft hiertoe besloten, omdat het wil dat het museum zijn schulden in een keer kan saneren, zodat de balans zo snel mogelijk weer zwarte cijfers laat zien. Het museum blijft de komende tijd onder verscherpt financieel toezicht staan.

Ook wordt het bedrag dat beschikbaar is voor groot onderhoud met 100.000 euro verhoogd naar een kwart miljoen. Ten slotte is er de komende vier jaar 76.000 euro beschikbaar om eventuele calamiteiten op te vangen.

Groninger Museum voor miljoenen in de schuld

Het Groninger Museum verkeert al langere tijd in zwaar weer. De geldproblemen begonnen na een verbouwing die zes ton duurder bleek dan verwacht. De gemeente schoot toen al te hulp met een lening van zeven ton, die in een periode van twintig jaar via de huur moet worden terugbetaald.

In december werd duidelijk dat het museum een tekort had van 4,2 miljoen euro, veel meer dan gedacht. Op korte termijn was er een miljoen euro nodig om een faillissement te voorkomen. En dat terwijl de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, jaarlijks toch bijna 3,3 miljoen euro subsidie verstrekt. En de provincie ook nog eens 1,25 miljoen.

Directeur Kees van Twist stapte naar aanleiding van de financiële problemen in december na elf jaar op. Ook schrapte de museumorganisatie zeven banen en besloot zij dure tentoonstellingen op de lange baan te schuiven.

    • Niels Posthumus