Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘GroenLinks wil geen uitbreiding missie Kunduz’

Jolande Sap op 5 februari vorig jaar nadat het GroenLinks-congres tegen de motie van afkeur stemde over de steun die de Kamerfractie geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Naast Sap zit Ineke van Gent, het enige fractielid dat tegen de missie stemde. Foto NRC / Roel Rozenburg
Jolande Sap op 5 februari vorig jaar nadat het GroenLinks-congres tegen de motie van afkeur stemde over de steun die de Kamerfractie geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Naast Sap zit Ineke van Gent, het enige fractielid dat tegen de missie stemde. Foto NRC / Roel Rozenburg Jolande Sap op 5 februari vorig jaar nadat het GroenLinks-congres tegen de motie van afkeur stemde over de steun die de Kamerfractie geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Naast Sap zit Ineke van Gent, het enige fractielid dat tegen de missie stemde. Foto NRC / Roel Rozenburg

GroenLinks wil geen verdere uitbreiding van de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. Fractieleider Jolande Sap ziet het niet zitten dat Nederlanders ook de noordelijke Afghaanse grenspolitie gaan opleiden. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Sap wil bovendien niet dat Nederland de opleiding gaat verzorgen van politieagenten die buiten Kunduz gaan opereren. Ze wil hoogstens steun geven aan extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Kabinet heeft steun GroenLinks nodig voor meerderheid

De discussie over uitbreiding van de missie loopt al een paar maanden. Zonder de steun van GroenLinks heeft het kabinet geen parlementaire meerderheid voor uitbreiding van de missie, al betekent dat niet dat uitbreiding dan onmogelijk is.

Rutte zag vorig jaar, mede op verzoek van de NAVO, nog kansen voor een uitbreiding. Nederland heeft sinds de start van de missie meer dan vijfhonderd militairen en agenten naar Kunduz uitgezonden.

Kunduz is heet hangijzer binnen GroenLinks

De steun van GroenLinks aan de missie in Kunduz ligt politiek gevoelig bij de achterban. Veel leden geloven niet in het civiele karakter van de missie, maar bestempelen het als een militaire operatie. GroenLinks en D66 steunden de missie juist op voorwaarde dat deze een civiel karakter zou krijgen. Rutte zegde toe daar persoonlijk garant voor te staan.

Morgen stemt het GroenLinks-congres over vijf ‘anti-Kunduz’-moties. Drie moties roepen de fractie op die steun in te trekken. Mocht het congres een daarvan aannemen, dan heeft Sap een politiek probleem.

Onze correspondent Bette Dam schreef voor de nrc.next van vandaag een stuk over de eerste agenten die Nederland in Kunduz opleidde. Abonnees kunnen het lezen in de digitale editie.