Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Grieks kabinet stemt in met bezuinigingsplan EU

De Griekse premier Papademos gisteravond voor aanvang van het kabinetsberaad over de extra bezuinigingen. Foto Reuters / Panayiotis Tzamaros

Het Griekse kabinet heeft vanavond ingestemd met de economische hervormingen die het moet ondergaan om de nieuwe noodhulp van 130 miljard van de Europese Unie te ontvangen. Volgens het plan moet het land 3,3 miljard euro gaan bezuinigen.

Een minister die vanavond bij een bijeenkomst van de Griekse regering in Athene aanwezig was meldt aan persbureau Reuters dat het plan is goedgekeurd. Zondag volgt een stemming in het parlement over de grootschalige bezuinigingen die in het plan staan. Als het parlement eveneens instemt met de maatregelen is het land een stap dichterbij de nieuwe miljardensteun die een faillissement van Griekenland moeten voorkomen.

‘Maatregelen hoogste prioriteit voor Griekenland

De EU wil dat Griekenland belooft om 325 miljoen euro extra te bezuinigen en het ambtenarenapparaat van het land grondig gaat hervormen. De Griekse premies Lucas Papademos ziet het uitvoeren van het rigoreuze bezuinigingsplan als “hoogste prioriteit”, zo benadrukte hij eerder vandaag, en hij noemt het vanzelfsprekend dat partijen die hiertegen stemmen geen plaats hebben binnen het kabinet.

In totaal hebben vier kabinetsleden gisteren en vandaag hun ontslag ingediend als gevolg van de enorme bezuinigingsgolf die Griekenland hoogstwaarschijnlijk staat te wachten. De premier heeft tijdens de vergadering van vanavond onderstreept dat deze maatregelen onvermijdelijk zijn, en de partijen die tegen stemmen niet in het kabinet thuishoren:

“We kunnen een faillissement van Griekenland niet toelaten. Het is onze prioriteit om te doen wat nodig is om het nieuwe economische plan goed te keuren en een nieuwe lening te accepteren. Het staat buiten kijf dat wie dan ook tegen het nieuwe programma stemt, niet langer kan uitmaken van de Griekse regering.”

Vanmiddag maakte George Karatzaferis, leider van de rechtse LAOS-partij bekend dat hij zondag tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen zal stemmen, meldt persbureau AP. Als de andere twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, wel voor het voorstel stemmen, zal het voorstel mogelijk alsnog worden aangenomen. Volgens Karatzaferis is het niet zijn bedoeling uit de regering te stappen.

Voor Griekenland is het essentieel dat het de noodhulp voor 20 maart ontvangt, om zo 14,5 miljard aan schulden te kunnen betalen op obligaties. Krijgt het de steun niet dat kan het uitlopen op een faillissement en mogelijk een vertrek uit de eurozone, een maatregel die pas sinds kort bespreekbaar is gemaakt binnen de monetaire unie.