Griekenland krijgt voorlopig geen tweede lening - Brussel wil meer garanties

Voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker (L) spreekt met de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos in Brussel. Foto AP / Yves Logghe
Voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker (L) spreekt met de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos in Brussel. Foto AP / Yves Logghe Voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker (L) spreekt met de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos in Brussel. Foto AP / Yves Logghe

Een akkoord leek gisteren dichtbij, maar Griekenland krijgt voorlopig nog geen tweede noodlening van 130 miljard euro. Dat is gisteravond in Brussel besloten op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

Gisteren sloten de Griekse leiders in Brussel een overeenkomst met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun. Maar de eurogroep eist meer garanties. Volgens voorzitter Juncker moet eerst het Griekse parlement akkoord gaan met het nieuwe steunpakket. Daarnaast eist de eurogroep dat de bezuinigingen dit jaar 325 miljoen euro bedragen en de Griekse regering zich hier aan committeert, ook na de verkiezingen in april.

In het Griekse bezuinigingsakkoord is bepaald dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent wordt verlaagd, dat jonge werknemers 32 procent van hun salaris in moeten leveren en dat er van de 800.000 ambtenaren er 150.000 zullen verdwijnen. Daarnaast worden de banken en pensioenfondsen al 70 procent gekort op hun staatsobligaties, een bezuiniging die Athene honderd miljard moet opleveren.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet gisteren al direct na het bereiken van het Griekse akkoord weten twijfels te hebben of de deal wel ver genoeg gaat. Volgens Schäuble moet Griekenland mogelijk nog meer bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen van de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka – de ECB, de Europese Commissie en het IMF.