EU noemt meldpunt PVV oproep tot intolerantie

De Europese Commissie veroordeelt het meldpunt van de PVV waar mensen klachten kwijt kunnen over Midden- en Oost-Europeanen. De Commissie noemt het “een oproep tot intolerantie”.

Volgens eurocommissaris Viviane Reding van Justitie gaat het meldpunt “volledig in tegen de Europese principes van vrijheid en vrij verkeer van personen in ons continent”, zo meldt persbureau AFP vanavond:

“Wij roepen alle Nederlanders op niet mee te gaan in deze intolerantie. In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar we willen. We lossen onze problemen niet op door medeburgers te verklikken”.

De PVV opende eergisteren het online meldpunt waar iedereen terechtkan met “klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt.”

De ‘massale arbeidsimmigratie’ leidt volgens de partij tot veel problemen. Het meldpunt zou een beeld moeten geven van de omvang van de overlast en de verdringing. “Want dan pas kun je daadwerkelijk naar goede oplossingen zoeken om deze knelpunten op te lossen”, meldde PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar.

De website leidde onmiddellijk tot reacties. De Poolse ambassade noemde het initiatief ‘schadelijk en beledigend’. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes riep de politiek donderdag op afstand te nemen van het PVV-initiatief. Wientjes noemde het meldpunt onverantwoord, omdat de komst van Polen en andere Oost-Europeanen juist goed is voor Nederland.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde donderdag niet zeggen wat hij vindt van het PVV-meldpunt. “Ik lever nooit commentaar op het doen en laten van specifieke partijen”, zei hij in de Tweede Kamer.

    • Annemarie Coevert