Espresso met Ton Peijs

Kranten hadden de Elfstedentocht kunnen redden. Althans, dat stelt professor Ton Peijs van de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Met een miljoen vierkante meter krant zouden we kwalitatief goed ijs langs de hele route hebben gehad,’ zegt professor Peijs.

Doortocht in het Friese Sloten van de dertiende Elfstedentocht, in 1985. Foto NRC / Vincent Mentzel

Beton

Kranten hadden de Elfstedentocht kunnen redden. Althans, dat stelt professor Ton Peijs van de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Met een miljoen vierkante meter krant zouden we kwalitatief goed ijs langs de hele route hebben gehad,’ zegt professor Peijs. ‘De combinatie van papier en ijs is zo sterk als beton.’ Had hij dat niet eerder kunnen zeggen? ‘Het had niet uitgemaakt,’ antwoordt Peijs. ‘De Vereniging de Friesche Elf Steden ziet niets in het plan.’ Waarom niet? ‘Omdat ze het gestoord vinden om een miljoen vierkante meter krant op het parcours te leggen.’ Is het ook niet gestoord? Professor Peijs neemt een slokje espresso. ‘Je kunt ook wc-papier gebruiken,’ zegt hij. De Elfstedentocht op wc-papier? ‘Ja,’ zegt Peijs enthousiast. ‘En het maakt niet uit of het gebruikt is.’

Studenten van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een bacterie ontwikkeld die water kan helpen bevriezen. ‘Dat klinkt als muziek in de oren,’ zegt Ton Peijs. ‘Wie weet wat de mogelijkheden dan zijn!’ Waar denkt hij aan? ‘Een Elfstedentocht in juli,’ zegt Peijs enthousiast. ‘En wat te denken van een tocht langs 1.100 steden?’ Zoveel steden zijn er niet in Friesland. ‘Dat klopt,’ antwoordt Peijs. ‘Maar ze kunnen daar wel een beetje verder kijken dan hun neus lang is.’

    • Ernest van der Kwast