Eindelijk een bezuinigingsakkoord tussen Grieken en de trojka

Maar is het genoeg?

Brussel. Griekse leiders hebben gisteren in Brussel een overeenkomst gesloten met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor 130 miljard euro aan steun. Nu de overeenkomst is gesloten, ligt vast dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent omlaag gaat. Jonge werknemers leveren daarnaast 32 procent van hun salaris in, en van de 800.000 ambtenaren verdwijnen er 150.000. Banken en pensioenfondsen worden 70 procent gekort op hun staatsobligaties.

Bezuinigingen van 300 miljoen op de Griekse pensioenen waren het grootste knelpunt tijdens de nachtelijke vergadering.

De Grieken zouden al weken geleden een akkoord bereikt moeten hebben, maar dit liep week na week vertraging op. Eerder deze week lieten Europese leiders doorschemeren dat de euro ook zonder Griekenland kan.

Niet alleen de noodlening aan de Grieken stond gisteren op de agenda in Brussel, ook is overlegd over een overeenkomst met private kredietverleners over het afwaarderen van de Griekse schuldenlast.

Mario Draghi, hoofd van de Europese Centrale Bank heeft in navolging van het nieuwe akkoord nog niet willen verklaren of de bank een bijdrage zal leveren door afstand te doen van voorgaande winsten op Griekse staatsobligaties. Dit verklaarde Draghi vanmiddag direct nadat hij besloot de rente op 1,0 procent te houden.

De onwil in Athene om te bezuinigen is groot gebleken. Politieke partijen lijken niet alleen het landsbelang voor ogen te hebben, maar maken ook electorale afwegingen. In april worden verkiezingen gehouden, maar coalitie- en oppositiepartijen steggelen over het al dan niet verzetten van de stembusgang. Bovendien speelt mee dat de partijen onderling verdeeld zijn over de vraag waar het zwaartepunt van de bezuinigingen moet komen te liggen.

De Griekse regering heeft echter nauwelijks bewegingsruimte. In maart moet ze 14,5 miljard euro aan obligaties terugbetalen. Zonder de nieuwe noodlening kan het land niet aan deze verplichtingen voldoen en is een bankroet onafwendbaar.

Niet lang nadat bekend werd dat het akkoord gesloten was, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat. NRC

    • Caroline de Gruyter