'Eind aan leven demente was moord'

De levensbeëindiging van een demente vrouw in maart 2011 kan worden gekwalificeerd als moord. Dat zegt Klaas Rozemond, universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit, in deze krant. Ook artsen zijn sceptisch.

NRC Handelsblad beschreef afgelopen zaterdag hoe het leven werd beëindigd van de 64-jarige demente vrouw uit Noord-Brabant. Vóór haar dementie had ze verklaard te willen sterven als ze niet meer bij zinnen zou zijn. Op het moment van consultatie door een arts kon ze haar doodswens niet meer herhalen.

Volgens artikel 293 van het Wetboek van Strafrecht is euthanasie het beëindigen van het leven van een persoon „op diens uitdrukkelijk en ernstig verlangen”. Rozemond schrijft: „Is het verlangen niet meer aanwezig, dan is de levensbeëindiging geen euthanasie. Dit is bijvoorbeeld het geval als het verlangen is verdwenen ten gevolge van een ziekte. Wordt iemands leven dan toch beëindigd, dan is er geen sprake van euthanasie, maar van moord.”

Demente bedenkt zich? Dan is het moord: Opinie, pagina 19