Duitse pensionado valt van podium

Meten de UCI en het WADA met twee meten door Jan Ullrich en Alberto Contador wel hard te straffen en Lance Armstrong niet?

1Waarom wordt de in 2007 gestopte wielrenner Jan Ullrich alsnog voor twee jaar geschorst?

De enige Duitse winnaar van de Tour de France (1997) wordt verdacht van betrokkenheid bij Operación Puerto, de Spaanse bloeddopingaffaire die in 2006 aan het licht kwam. Nooit was er hard bewijs voor dopegebruik, maar Ullrich beëindigde zijn carrière, raakte verwikkeld in juridische procedures en kampte met een ernstige vorm van burn-out. Het olympisch comité in Zwitserland, waar hij woont, besloot de zaak te laten rusten. Maar de internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap WADA gingen in beroep bij sporttribunaal CAS. Met succes.

2Wat heeft het voor zin een gestopte renner te schorsen?

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 22 augustus 2011 en dit betekent dat Ullrich twee jaar geen functie in de wielersport mag vervullen. Dat deed hij tot op heden toch al niet. Verder worden zijn na mei 2005 behaalde resultaten geschrapt. De derde plaats in de Tour van dat jaar gaat nu naar Francisco Mancebo. Hoewel de Spanjaard net als Ullrich niet mocht starten in de Tour van 2006, wegens vermeende betrokkenheid bij Operación Puerto. Ullrichs zege in de Ronde van Zwitserland van 2006 is voor Koldo Gil.

3Waarom wordt Ullrich (38) wel gestraft en Armstrong niet?

Ook tegen de Amerikaan is veel indirect bewijs voor dopegebruik. Van getuigenissen van ex-ploeggenoten tot een positieve test uit 1999, die op procedurele gronden terzijde werd geschoven. Toen hij met Ullrich duelleerde, was epo gemeengoed.

4Is er verband met de schorsing van Alberto Contador?

Ook bij hem viel deze week op dat de UCI een ‘eigen’ kampioen hard aanpakt. Hoewel het CAS niet met hard bewijs kwam, strafte de UCI Contador extra zwaar, door hem en zijn ploeg zeges en punten af te nemen. Benieuwd wat UCI-voorzitter Pat McQuaid doet als het WADA alsnog een zaak aanspant tegen Armstrong.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten